Το κόκκινο σκαθάρι «σκότωσε» τους εμβληματικούς και επιβλητικούς φοίνικες της Πλατείας Πλωμαριου (PICS, VID)


Δυστυχώς οι φοίνικες που βρίσκονταν επί δεκαετίες στο πάρκο της κεντρικής πλατείας Πλωμαρίου δεν άντεξαν και μοιραία ήρθε το τέλος τους.

O Δήμος Μυτιλήνης με τη συνδρομή ανυψωτικών και άλλων μηχανημάτων προχώρησε στην απομάκρυνση τους. Όπως σας είχαμε ενημερώσει, το ζημιογόνο για τους φοίνικες, κόκκινο σκαθάρι είχε γίνει αντιληπτό από τον Νοέμβριο του 2020 ότι έχει προσβάλει δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου τότε ξεκίνησαν εργασίες για την αντιμετώπιση του σκαθαριού στους φοίνικες του πάρκου τον Δεκέμβρη του 2020, που όπως αποδείχτηκε ήδη είχαν προσβληθεί. Στην περίπτωση αυτή ούτως ή άλλως η διάσωση του δέντρου αν έχει προσβληθεί είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, ειδικά με τα επιτρεπόμενα φάρμακα-δηλητήρια για χρήση σε δημόσιους χώρους.

Οι εμβληματικοί και επιβλητικοί φοίνικες κοσμούσαν για πολλές δεκαετίες το πάρκο στο Πλωμάρι, ήταν το σήμα κατατεθέν, η φυσιογνωμία του πλέον αλλάζει άρδην και θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αλλαγές για τον εξωραϊσμό του χώρου.

Ενδεχομένως, το μόνο που θα μπορούσε να είχε γίνει είναι οι προληπτικές ενέργειες, εφόσον το σκαθάρι είχε εμφανιστεί σε φοίνικες της Μυτιλήνης τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και η προηγούμενη να εξέταζαν ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να κάνουν για να προλάβουν το κακό που ούτως ή άλλως είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα.

*Φωτογραφίες & Βίντεο: Γρηγόρης Μωραΐτης

Ο ξεριζωμός των φοινίκων το 2015 και η αποτυχημένη μεταφύτευση
Πριν από 6 χρόνια, βέβαια όχι από το σκαθάρι, αλλά από “ανθρώπινο χέρι” και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 με απόφαση αυτοδιοικητικού της τότε Δημοτικής Αρχής, είχαν ξεριζώθει αρκετοί(πάνω από 10) μικρότερης ηλικίας φοίνικες από το πάρκο και μεταφέρθηκαν για μεταφύτευση στην αλάνα στα πλακάκια που ως γνωστών έχει δημιουργηθεί από μπάζα και είναι έδαφος που δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν τα συγκεκριμένα δέντρα. Μετά τη μεταφύτευση τους σταδιακά τελικά όλοι οι φοίνικες ξεράθηκαν. Για την ιστορία μπορείτε να διαβάσετε την δημοσίευση μας για το συγκεκριμένο γεγονός πατώντας εδώ: “Plomari – Hawaii 5-0!!! Το νέο φοινικόδασος του Πλωμαρίου”

Αυτό είναι το κόκκινο σκαθάρι που προσβάλει και αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυν


Πηγή plomarinews.gr