ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα - Ξαναβγαίνει το Oruc Reis στη Μεσόγειο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Για επιστροφή στο καλοκαίρι του 2020 προδιαθέτει η κίνηση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, κλιμακώνοντας αποφασιστικά τις επιθετικές της ενέργειες.

Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του Oruc Reis, το οποίο θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία στις έρευνες του ερευνητικού -γαλλικών συμφερόντων- Nautical Geo για τον αγωγό EastMed στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το σχοινί, καθώς ο ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι το Nautical Geo παραβιάζει την… τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Όλα δείχνουν πως η ελληνογαλλική συμφωνία «τάραξε» την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την προκλητική της στάση απροκάλυπτα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στην Άγκυρα. Η Τουρκία κάνει πολεμικές επιχειρήσεις, έχει βάσεις, έχει ανοίξει μέτωπα και έχει το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Έχει μεγάλο εκνευρισμό γιατί η συνάντηση στό Σότσι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πήγε καλά», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής ΝΔ.

«Ανησυχία υπάρχει πάντα, αλλά σημασία έχει μείς να οδηγούμε τα πράγματα στην επίλυση της βάσης του Διεθνούς Δικαίου. Για παράδειγμα, η πολεμική προετοιμασία που γίνεται από την Ελλάδα γίνεται για να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Όσο πιο ισχυρός είσαι στρατιωτικά, τόσο πιο ισχυρός είσαι και στις διαπραγματεύσεις.

Η ελπίδα είναι ότι εάν υπάρξει κάποιου είδους κορύφωση, αυτή θα δράσει καταλυτικά ώστε να καταλήξουμε επιτέλους σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ή ένα διεθνές όργανο προκειμένου να λύσουμε τη διαφορά μας. Θεωρώ πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να απαντήσουν στην ελληνογαλλική συμφωνία. Πιστεύω πως θα προχωρήσουν σε ανακύρξη ΑΟΖ», ήταν η άποψη του διεθνολόγου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία, όπως το καλοκαίρι του 2020, και να μην παρασυρθούμε στη λογική της Τουρκίας που θέλει να στρατικοποιήσει την κρίση.

«Δεν φοβόμαστε τίποτα, απλά παρακολουθούμε. Η Τουρκία επιμένει με τις δύο επιστολές στον ΟΗΕ, που αμφισβητεί την κυριαρχία μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Ελλάδα επιμένει στο δρόμο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.