Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στο Γεωπάρκο Λέσβου - EuroBirdwatch 2021


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου σας προσκαλούν σε εξορμήσεις για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Παρατήρησης Πουλιών»- EuroBirdwatch 2021.

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρα Παρατήρησης Πουλιών» ξεκίνησε το 1993, υπό τον οργανισμό Birdlife, με τη συμμετοχή πάνω από 100 χωρών που θέλησαν να δράσουν από κοινού για την ευαισθητοποίηση για τα πουλιά του κόσμου. Ο βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση για την διάσωση των μεταναστευτικών πουλιών, των περιοχών όπου αυτά αναπαράγονται, των περιοχών όπου σταθμεύουν κατά τη μετανάστευση και των περιοχών όπου ξεχειμωνιάζουν.

Οι χώρες της Ευρώπης, όπου η διοργάνωση έχει τον τίτλο «Eurobirdwatch» αποφάσισαν παράλληλα με τις ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις εορτασμού να οργανώσουν ένα σύστημα καταγραφής RIA (Rapid Information System) ώστε να δηλωθούν τα είδη και οι αριθμοί των πουλιών που θα παρατηρηθούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Πέρυσι, παρόλο που σε αρκετές χώρες δεν οργανώθηκαν καθόλου εκδηλώσεις λόγων των περιορισμών της πανδημίας, 30 οργανισμού/κέντρα ενημέρωσης έλαβαν μέρος στο σύστημα καταγραφής (μαζί και το ΚΠΕΝ Καλλονής!) με τη βοήθεια 24.000 εθελοντών και τελικά καταμετρήθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια πουλιά!

 

Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν:

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 16:30-19:00 (2 ομάδες), στην Αλυκή Καλλονής

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 8:30-12:30 (3 ομάδες), στην Αλυκή Πολυχνίτου

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 16:30-19:00 (2 ομάδες), στην Αλυκή Καλλονής

 

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να γίνει δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρούνται αυστηρά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-28091.

Περισσότερα για τα πουλιά της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook