Πρόγραμμα Erasmus plus στα σχολεία


Γράφει για το LesvosPost η Σουμέλα Θωίδη**

Πολλοί από εμάς θα έχουμε σίγουρα ακούσει για αυτό το ξακουστό και αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με όνομα: Erasmus plus! Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτό το πρόγραμμα και για ποιο ή ποιους λόγους είναι τόσο διαδεδομένο στα στόματα των νέων παιδιών;

Ξεκινώντας από το γενικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος, το Erasmus plus είναι η συνεργασία διάφορων σχολείων, αλλά και Πανεπιστημίων, από ποικίλες χώρες που βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκριμένα αυτό το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αναπτύξει την ευγενή άμιλλα και τη συνεργασία και συνύπαρξη των πολιτών από όλες τις χώρες που αποτελούν κομμάτι της. Ο μεγαλύτερος σκοπός αυτού είναι να γεννηθεί η συμπάθεια, η αναγνώριση και η ισότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και μέσα στις σχολικές τάξει των Λυκείων, πέρα από τους Πανεπιστημιακούς χώρους, με διάρκεια μίας εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ανταλλαγή μαθητών μεταξύ τριών και πάνω χωρών.

Οι μαθητές ανάλογα με τις αποδόσεις τους στα σχολικά μαθήματα και με το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, επιλέγονται από τους καθηγητές του σχολείου τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα  Erasmus plus. Αφού περάσουν τη συνέντευξη που γίνεται σε συνεργασία με τους καθηγητές που αποτελούν μέλη του προγράμματος ενημερώνονται για την εβδομάδα που θα ακολουθήσει ως μέλη πλέον του Erasmus plus. Ακολουθεί λοιπόν ένα ταξίδι ή μια φιλοξενία με διάρκεια μίας εβδομάδας.

Οι μαθητές που επιλέγονται είναι γύρω στα έξι με επτά άτομα και η αποστολή τους είναι μία: είτε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό όλοι μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές, είτε να φιλοξενήσουν ο καθένας από έναν μαθητή που προέρχεται από μια άλλη χώρα. Η διάρκεια είναι μια εβδομάδα, όμως γεμάτη με νέες εμπειρίες. Η κύρια γλώσσα που ζητείται να γνωρίζουν είναι η αγγλική σε ένα ικανοποιητικό για την ηλικία τους επίπεδο. Τι θα συμβεί όμως την εβδομάδα αυτή;

Οι μαθητές που θα ταξιδέψουν, θα φιλοξενηθούν στα σπίτια των μαθητών της χώρα με την οποία συνεργάζεται το εκάστοτε σχολείο. Φυσικά θα υπάρχει πάντα η άμεση επικοινωνία με τους καθηγητές. Μένοντας λοιπόν μαζί με παιδιά της ηλικίας τους θα καταφέρουν όχι μόνο να εξελίξουν τις δεξιότητες τους στην αγγλική ή κάποια άλλη γλώσσα- ανάλογα και με τη χώρα συμμετοχής- αλλά και να δημιουργήσουν στενούς και γερούς δεσμούς φιλίας με τα άτομα αυτά. Την εβδομάδα λοιπόν, που θα μείνουν στο εξωτερικό, θα ακολουθήσουν μαθήματα από το σχολείο του παιδιού που φιλοξενεί.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα διδασκαλίας μιας ξένης χώρας ενώ παράλληλα θα μπορούν να ανοίξουν και τον κύκλο των γνωριμιών τους. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν μουσεία και χώρους με διδακτικό περιεχόμενο που θα διευρύνουν σε κάθε περίπτωση τους ορίζοντες τους.

Τι οφέλη όμως θα έχει εάν τα παιδιά φιλοξενήσουν έναν μαθητή από μια ξένη χώρα; Τα οφέλη αν και διαφορετικά από το να ταξιδέψουν, υπάρχουν και είναι πολλά! Πρώτα από όλα, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν σε άτομα από άλλες χώρες, ποια είναι η ελληνική φιλοξενία, ο τρόπος ζωής των Ελλήνων και φυσικά η ελληνική κουζίνα και η ελληνική οικογένεια. Ακολούθως θα ανταλλάξουν συζητήσεις με τα παιδιά, μέσω του ελεύθερου χρόνου που θα υπάρχει, και έτσι θα ανταλλάξουν γνώμες και βιώματα που και αυτό έχει πάρα πολλά να προσφέρει στα νέα παιδιά. Μπορούν ακόμη μέσω των επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, να μιλήσουν για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και να ξεδιπλώσουν τον πλούτο της χώρας μας.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, τα παιδιά θα εργαστούν πάνω στο πώς να δημιουργήσουν μια εταιρία με ποικίλα περιεχόμενα. Θα πρέπει να υπολογίσουν τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, το management, την προώθηση και πολλά άλλα που αποτελούν κομμάτια μιας επιχείρησης! Μέσα από όλα αυτά λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, ακόμα και στην εφηβεία, κατά τα λυκειακά τους χρόνια, να γνωρίσουν και να ζήσουν τις πολύπλευρες εμπειρίες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus. Ο δρόμος που ανοίγεται για αυτό το πρόγραμμα είναι μακρύς και γεμάτος νέες εκπλήξεις και μαθήματα για τα νέα παιδιά!

**Σουμέλα Θωίδη φοιτήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών