Ερώτηση προς την Κομισιόν «για την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά»- Η επιστολή παρέμβαση του Μουτζούρη


Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, απέστειλε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία τονίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται με αποτέλεσμα η πολλάκις θιγόμενη αλιευτική οικονομία των νησιών μας να πλήττεται ακόμη περισσότερο

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο στις 11/10/2021.

Στο συνέδριο ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (Π.Λ.Α. αλιεία) από τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Ασημακοπούλου σημειώνει στην ερώτησή της, ότι «μία τέτοια δραστηριότητα πλήττει τον τομέα της αλιείας, αλλά και το φυσικό και υδάτινο περιβάλλον στο Αιγαίο» και ότι «πρόκειται, μάλιστα, για παραβίαση όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών υδάτων, η οποία προσβάλλει τις αξίες της Ένωσης και κυρίως, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την κυριαρχία των κρατών-μελών».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η Π.Λ.Α. αλιεία δεν αποτελεί μόνο ένα διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2008 και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εν γένει».

Κατόπιν αυτών, η κ. Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της Π.Λ.Α. αλιείας στο Αιγαίο και την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού, αλλά και πώς θα διασφαλίσει ότι φαινόμενα Π.Λ.Α. αλιείας και τουρκικής παραβατικότητας, δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Η επιστολή- παρέμβαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη

«Σύμμαχος το Υ.Π.Α.Α.Τ. στο δίκαιο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεθεί αρκετές φορές από τον αλιευτικό κόσμο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, απέστειλε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία τονίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται με αποτέλεσμα η πολλάκις θιγόμενη αλιευτική οικονομία των νησιών μας να πλήττεται ακόμη περισσότερο. Ζητούμενο η άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιος Λιβανός, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο έθιξε το θέμα και ζήτησε την άμεση εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανόνων και βεβαίως την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες - και ιδιαίτερα τις σχέσεις καλής γειτονίας- και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν αποτελούν διμερές θέμα, αλλά Eυρωπαϊκό, και ζήτησε να ενταθούν οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκική πλευρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαπιστώνουμε ότι είναι «ευήκοα τα ώτα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των νησιών του Αΐ-Στράτη, της Λήμνου, της Λέσβου, της Σάμου και οι ενέργειες από πλευράς της Κυβέρνησης άμεσες και ουσιαστικές. Όπως δήλωσε ο Υπουργός «…η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει το Ελληνικό αίτημα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και διαπιστώνει ότι τα Ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν και τα Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα».

Ως κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ως άνθρωποι με έντονη συναίσθηση του καθήκοντος θα συνεχίσουμε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, έως ότου, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που κατέχει και στο μέτρο που μας αναλογεί, φέρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα νησιά μας και τους αλιείς που καθημερινά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις στα Εθνικά μας ύδατα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Μένουμε σταθεροί στο δίκαιο αίτημα μας για άμεση εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου, μέχρις ότου η Τουρκία να σταματήσει να καταπατά το δίκαιο και να αλιεύει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και της Ευρώπης στο Αιγαίο.