Ανεξάρτητοι Βαλέσης Γιαννακα - Χάνει την πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης



Τους ασκούς του Αιόλου ανοίγει πλέον για την Δημοτική Αρχή η ανεξαρτητοποίηση και επίσημα των δυο δημοτικών συμβούλων του Παναγιώτη Βάλεση και της Εριφύλλης Γιαννάκα, οι οποίοι με επιστολή τους σήμερα, θέτουν εκτός παράταξης των εαυτό τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί ουσιαστικά οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι να είχαν ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και καιρό και να υπήρξε ρήξη στις σχέσεις τους με την Δημοτική Αρχή, ωστόσο αυτή η ρήξη επισημοποιείται πλέον και είναι ικανή να φέρει ανατροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και αυτό καθώς πλέον η Δημοτική Αρχή μένει με 14 συμβούλους εκ των οποίων ο ένας είναι ο Κώστας Φραγκόπουλος που είναι εκτός ουσιαστικά γραμμής και λειτουργεί ως μονάδα και περισσότερο ως ανεξάρτητος. 

Με 13 ουσιαστικά συμβούλους λοιπόν ο Δήμαρχος συν την παράταξη Ζαφειρίου που στηρίζει από την αρχή την Δημοτική Αρχή, φτάνουμε στους 15 οι οποίοι όμως δεν φτάνουν αν αποφασίσει η «απέναντι» πλευρά να συμμαχίσει. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο, όπου η παράταξη Μαμάκου έχει αρχίσει να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, βάζοντας δύσκολα πλέον στην Δημοτική Αρχή, ενώ και οι υπόλοιπες παρατάξεις αλλά και οι ανεξάρτητοι δείχνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την αντιπολίτευση τους. 

Στις δυο επιστολές τους οι Βάλεσης και Γιαννάκα κάνουν σκληρή κριτική στην Δημοτική Αρχή Κύτελη, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την λειτουργία της παράταξης, ενώ ο κ. Βάλεσης αναφέρει τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ως σκιώδη ή ουσιαστικό δήμαρχο, δίνοντας άλλη διάσταση στην αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή πλέον.


Οι επιστολές:

Βαλέσης Παναγιώτης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Λόγοι ΑΡΧΩΝ, ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ αλλά και ΣΕΒΑΣΜΟΥ έναντι του κόσμου που με ΤΙΜΗΣΕ με την ψήφο του στις εκλογές, με οδηγούν στο να σας ΔΗΛΩΣΩ ότι από σήμερα, παύω να είμαι μέλος της πλειοψηφούσης παράταξης “ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” και θα λειτουργώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

-Και εξηγώ τους ΒΑΣΙΚΟΥΣ λόγους που με οδήγησαν, μετά από 2 χρόνια υπομονής στην παραπάνω απόφασή μου.

*ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ*

-Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την επίσκεψη της Ευρωπαίας Beate Gminder, όπου και της δηλώσατε ότι είστε αναφανδόν υπέρ της υπερδομής στη Βάστρια.

-Επίσης με επιστολή σας στον κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗ του ζητάτε την επίσπευση έναρξης των εργασιών στη Βάστρια, για την κατασκευή της υπερδομής-ισλαμικού χωριού, παρά τη ΜΕΙΩΣΗ του πληθυσμού στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου και τις σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΡΟΕΣ τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα ζητάτε (για τα μάτια του κόσμου) να κλείσει η δομή (τάχα μου προσωρινή), όταν ο ίδιος ο Δήμος Μυτιλήνης εκπονεί μελέτες για έργα που γίνονται ήδη αξίας άνω των 6.500.000 ευρώ.

 -Και όλα αυτά όταν ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ από την ΔΕΘ να δηλώνει ότι στα νησιά μας οι δομές θα είναι ΜΟΝΙΜΕΣ και γι' αυτό μας έδωσε ως ανταπόδοση και το μειωμένο ΦΠΑ, ξεχνώντας όσα δήλωνε το 2017 από τη Χίο, ότι δηλαδή τα νησιά μας “ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ”. Ολα αυτά βέβαια μέχρι να πάρει την εξουσία.

-Σας θυμίζω λοιπόν κ. ΔΗΜΑΡΧΕ ότι εκλεγήκαμε ως παράταξη στο Δήμο Μυτιλήνης με ένα μεγάλο ποσοστό νίκης ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ στον κόσμο, στους Δημότες μας ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

“ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ” και “ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ”...αυτά του υποσχεθήκαμε, τα οποία τα βρονοφωνάζατε και εσείς στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Δημοτικού Θεάτρου. Αραγε ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΥΤΟ?

Τους είπαμε ότι θα τους βοηθήσουμε (όσο μας αναλογούσε) σε αυτά που ΤΣΑΚΙΣΑΝ το νησί μας από το 2015 και μετά, όπως π.χ.Τουρισμό, Ανάπτυξη, Οικονομία, Εγκληματικότητα κ.λ.π.

-ΥΠΟΧΩΡΗΣΑ από την αρχική μου θέση στη βάση της “ΛΟΓΙΚΗΣ” και “ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ” στο μία μικρή ΔΟΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και βέβαια ΟΧΙ στη ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ στον τόπο μας.

-Εδώ να σας θυμίσω ότι είστε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ που εκλιπαρεί να του κάνουν ΥΠΕΡΔΟΜΗ στον τόπο του!

-Αποδείχθηκε περίτρανα όμως ότι “ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΤΕ” στο μυαλό σας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, ότι το Δεκέμβριο του 2019, ο “ΣΚΙΩΔΗΣ” ή κατ' άλλους “ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ”, (έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζεται στην μικρή μας κοινωνία), σε ραντεβού του με τον υπογράφοντα, ζήτησε εγώ και η δημοτική σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα να ρίξουμε τους τόνους στο Μεταναστευτικό, αλλιώς θα μας οδηγούσε στην “ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ” ή και “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ”, δηλώνοντας μάλιστα ότι “ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΗΔΗ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ” της ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, που διακαώς επιθυμούσε τη συνεργασία με τη Δημοτική αρχή.

Το συγκεκριμένο συμβάν δημοσιοποιήθηκε σε δύο ενδοπαραταξιακές συγκεντρώσεις και στους υπόλοιπους συναδέλφους.

Τελικά μπορεί να καμαρώνει, γιατί ο στόχος του επετεύχθη. Βέβαια ΔΕΝ ΤΕΛΕΣΦΟΡΗΣΕ Ο ΓΑΜΟΣ! Αλλά γίνονται αυτά στα συνοικέσια. Βλέπεις εκτός από το RESTART υπάρχει και το DELETE (και ο νοών νοείτω)!

-Βέβαια το ότι λειτουργήσατε και εξακολουθείται να λειτουργείται ως ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ της Κυβέρνησης και του ΜΗΤΑΡΑΚΗ και όχι ως ΔΗΜΑΡΧΟΣ, σε βάρος μάλιστα όχι μόνο του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και όλης της Λέσβου και του λαού της, είναι αυτό που θα σας ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ για ΠΑΝΤΑ από εδώ και πέρα.

*ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”*

-Η πλήρης ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και ΑΠΑΞΙΩΣΗ στην παράταξη και σε κάποιους (αρκετούς) που αγωνίστηκαν μαζί σας, φάνηκε σχεδόν με το “καλημέρα”.

 -Το “τραπέζι” είχε στρωθεί από νωρίς και βέβαια για “ορισμένους”.

-Κυρίαρχος και εδώ ο “Ουσιώδης” ή για άλλους “σκιώδης” Δήμαρχος.

-Ελάχιστες οι παραταξιακές συνεδριάσεις, για να συζητηθούν σοβαρά θέματα, με διαφορά μηνών η μία από την άλλη.

-Παράλληλα η “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ” αντιλαμβανόταν ως “ΕΧΘΡΙΚΗ” και αυτοί που την είχαν, έμπαιναν στο περιθώριο “ΤΙΜΩΡΙΑ”, μιας και έπρεπε να λέμε πάντα “ΝΑΙ”. Εξάλλου υπήρχαν και οι “βοήθειες του κοινού”, οπότε όλα καλά!

Χαρακτηριστικό δε της ευαισθησίας σας και το πώς αντιλαμβάνεστε τη “Δημοκρατική και Συλλογική Λειτουργία” στην παράταξη είναι, ότι ευθύς αμέσως με΄τά το ΟΧΙ που είπαμε στη δημιουργία της Βάστριας μας ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΤΕ (εμένα και τη δημοτική σύμβουλο Εριφύλη Γιαννάκα, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους μας που είπαν ΟΧΙ) παντελώς από τις ενδοπαραταξιακές συνεδριάσεις αυτής.

*ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)*

-Η έλλειψη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ για ένα Δήμο, που θα υπηρετεί τον Δημότη του, θα πολεμά να καλυτερεύσει την καθημερινότητά του, έχει ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ από μια ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ εφόρμηση σ' αυτόν, με προσλήψεις με μπλοκάκια και πολλά άλλα, εξοφλώντας προεκλογικά γραμμάτια.

Καμμία ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, για ένα Δήμο ως φαίνεται ΦΕΟΥΔΟ κάποιων και δεξαμενή ψήφων για το μέλλον.

Παράλληλα και σε ότι αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, και το πώς την αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος αυτού με σύμμαχο τον κορονοϊό και το διαδίκτυο, αυτό φάνηκε περίτρανα ΕΙΔΙΚΑ στις δύο συνεδριάσεις για την Βάστρια. Τα είδε όλος ο κόσμος, οπότε δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι.

Τέλος σ' αυτούς τους συναδέλφους μου, δημοτικούς συμβούλους, που έχουν τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς με εμένα, ασχέτως αν δεν τις δημοσιοποιούν, που προσπαθούν μέσα σ' αυτό το περιβάλλον να πετύχουν πράγματα, που σύρθηκαν ή παρασύρθηκαν, τους ζητώ να ΜΗΝ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΟΥΝ στο έγκλημα που πάει να γίνει με τη δημιουργία της Βάστριας αλλά και την παγίωση και γιγάντωση του Μαυροβουνίου. Γιατί έτσι το νησί μας η ΛΕΣΒΟΣ θα γίνει το μεγαλύτερο διακομιστικό/μεταναστευτικό κέντρο της Μεσογείου με ολέθριες συνέπειες.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

-Για όλα αυτά τα σημαντικά σας ΔΗΛΩΝΩ ότι ΑΠΟΧΩΡΩ από την παράταξη της “ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ.

Θα συμμετέχω πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, προασπιζόμενος το όραμά μου για μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, οραματική, έντιμη, υπέρ των πολιτών, για το καλό του τόπου μου και ΜΟΝΟ!!!

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΕΣΗΣ

*********************************************

ΕΡΙΦΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Παραμένοντας απόλυτα σταθερή στις αρχές και στις θέσεις μου και για λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους συμπολίτες μου, στους ψηφόρους μου, αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό, με την επιστολή αυτή σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να συνεχίσω να συμπράττω μαζί σας ως μέλος της πλειοψηφούσης παράταξης “ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” και για το λόγο αυτό δηλώνω ότι από εδώ και πέρα θα λειτουργώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Η ιδιοσυγκρασία και η στάση μου ως ενεργού πολίτη και δημοτικής συμβούλου μέχρι σήμερα δυστυχώς φάνηκε ότι έρχονται σε ορισμένα καίρια θέματα σε αντίθεση με τη λογική και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

 Πριν λίγες ημέρες με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η δημοτική αρχή σύμφωνα με το οποίο ζητούσε την επίσπευση των εργασιών στη Βάστρια, έτσι ώστε να τελειώσει η κατασκευή της υπερδομής στο κέντρο του νησιού μας, παρά τη μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού μέσα στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου και τη σχεδόν εκμηδένιση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα με έκπληξη πάλι ακούσαμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου ξεχνώντας πρώτον όσα είχε πει το 2017 ότι τα νησιά μας δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμες αποθήκες ψυχών, και δεύτερον ξεχνώντας την εξαγγελία για αριθμό μεταναστών στο 1% του πληθυσμού της περιφέρειας, ομολόγησε μαζί με τον Υπουργό κ. Μηταράκη ότι στο νησί μας θα υπάρχουν ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΟΜΕΣ υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Αν δεν το θυμάστε κύριε Δήμαρχε, η υπόσχεση που είχαμε δώσει στους συμπολίτες μας ήταν: “ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ” και “ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ”.

Και έρχεστε τώρα και εκλιπαρείτε για δημιουργία όχι απλά δομής, αλλά ολόκληρης αλλοεθνούς πόλης στην καρδιά του νησιού, με όλους του κινδύνους που αυτό μπορεί να επιφέρει, λόγω και της ευαίσθητης γεωγραφικής μας θέσης.

Από την αρχή της εκλογής μου δεν έκρυψα το έντονο ενδιαφέρον μου για τα δρώμενα στο Δήμο μας και κυρίως όσον αφορά τα θέματα του μεταναστευτικού πλαισίου, ενώ οι θέσεις μου σ' αυτόν τον τομέα ήταν ξεκάθαρες, τις οποίες υποστήριξα, πολλές φορές σε αντίθεση με την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής και με προσωπικό κόστος.

Εκανα υπομονή πιστεύοντας ότι κάτι ίσως να άλλαζε λόγω γεγονότων και καταστάσεων, έχοντας την ελπίδα ότι κάποιοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι θα δούνε πέρα από στενά κομματικά και προσωπικά οφέλη την καταστροφή και την απαξίωση που θέλουν να επιφέρουν εξωγενείς παράγοντες στο νησί για να το αποκαλούν πλέον για πάντα ως ΠΡΟΣΦΥΓΟΝΗΣΙ.

Οταν εκλέχτηκα είχα άλλα όνειρα για το δήμο μας, άλλα εύκολα υλοποιήσιμα άλλα όχι, σίγουρα όμως ποτέ δε θεώρησα ότι θα συμμετέχω σε μία παράταξη που θα συναινέσει στην κατασκευή μίας αλλοεθνούς υπερπόλης-δομής μέσα στην καρδιά του νησιού που θα είναι και η ταφόπλακά του. Δύο χρόνια προσπάθησα (με τη στήριξη του δημοτικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Βάλεση) με όλες μου τις δυνάμεις να ξεσηκώσω τα μέλη της παράταξης μου για αγώνες (είτε με διαμαρτυρίες, είτε με απεργίες, είτε με κινητοποιήσεις) ενάντια στις υπάρχουσες δομές (Μόρια και μετέπειτα Μαυροβούνι), χωρίς όμως αντίκρισμα. Καταλαβαίνω ότι ως πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών που δυστυχώς κάποιοι θέλουν να διατηρούν, το μόνο που μπορεί να υπάρχει λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής μας θέσης είναι ένα μικρό ΚΕΝΤΡΟ (όχι δομή) καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών, χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ.

Πέρα όμως από το θέμα του μεταναστατευτικού και την πλήρη διαφορά απόψεων μας, η συγκρότηση και η λειτουργία της παράταξής μας κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίαν επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Οι παραταξιακές συνεδριάσεις ελάχιστες, ενώ τα σοβαρά ζητήματα στο δήμο μας πολλά και επείγοντα. Παράλληλα η αντιμετώπιση ορισμένων από εμάς όταν διαφωνούσαμε αντιμετωπιζόταν από εσάς και από την “ομάδα” σας με απαξίωση, ειρωνεία και εριστικότητα. Η άλλη άποψη ήταν απαγορευτική και εχθρική.

Αν και δεν έχω εκλεγεί άλλη φορά δημοτική σύμβουλος, θεωρώ όμως ότι μία παράταξη λειτουργεί ως ομάδα, ενιαία, με σεβασμό στην άποψη, στη διαφορετικότητα, ακόμα και στην αντίθεση και στην άρνηση. Γιατί η φωνή μας, όχι η δική μας, αλλά Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε θα πρέπει να ακούγεται, ακόμα και αν δεν είναι αρεστή σε εσάς και στο επιτελείο σας!!

Δυστυχώς το μόνο που εισπράξαμε από εσάς, όσοι είμασταν “απέναντι”, ήταν μία εχθρική στάση που έφθασε στο σημείο μάλιστα να μας αποκλείσετε εντελώς (μετά τις επεισοδιακές συνεδριάσεις για το μεταναστευτικό) από τις παραταξιακές συνεδριάσεις που κάνατε με τα υπόλοιπα μέλη.

Τέλος μετά λύπης μου βλέπω ότι ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια συνεχίζονται στον ίδιο βαθμό όσα μας τσάκισαν από το 2015 και μετά, όπως η στασιμότητα σε έργα, οικονομία, ανάπτυξη, αύξηση εγκληματικότητας, τομείς που είχαμε υποσχεθεί στους δημότες ότι θα βοηθήσουμε στο βαθμό βέβαια που μας αναλογεί.

Για όλα αυτά τα σημαντικά σας ΔΗΛΩΝΩ ότι ΑΠΟΧΩΡΩ από την παράταξη της “ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ.

Θα συμμετέχω πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, προασπιζόμενη το όραμά μου για μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, οραματική, έντιμη, υπέρ των πολιτών, για το καλό του τόπου μου και ΜΟΝΟ!!!

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΕΡΙΦΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ