ΒΙΝΤΕΟ: «Τσουνάμι» αυξήσεων σε χιλιάδες προϊόντα φέρνει η έλλειψη ελαστικών

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες χτυπούν και τα ελαστικά.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε και διαφορετικές τιμές, ήδη πρώτη Οκτωβρίου κάποια εταιρεία έκανε ανατιμήσεις των ελαστικών», δήλωσε ο Παναγιώτης Μπλάφας, ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.

Οι καταναλωτές που πριν τα πρωτοβρόχια τρέχουν να αλλάξουν λάστιχα βλέπουν τις τιμές να είναι πιο ακριβές.

«Από την αρχή του χρόνου έχουνε μεγάλη αύξηση, πάνω από 7%, σταδιακή φυσικά, όχι μονοκόματη», συμπλήρωσε.

Ο λόγος είναι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη ελαστικών στην παγκόσμια αγορά. Λάστιχα δεν υπάρχουν ούτε για ποδήλατα. Το ρεπορτάζ του bbc είναι ενδεικτικό.

Οι αυξήσεις κατά μέσο όρο για τις συνηθέστερες διαστάσεις ελαστικών είναι στο 10% Μία τετράδα που έκανε 220 ευρώ θα κοστίζει 242. Εξειδικευμένοι ισότοποι τονίζουν πως οι κατασκευαστές ελαστικών ο ένας μετά τον άλλο ανακοινώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται στο 10%.

Οι αυξήσεις αφορούν τους πάντες ακόμα και τα αεροσκάφη

Η Mitas, μία δημοφιλής εταιρεία κατασκευής ελαστικών από την Τσεχία ανακοίνωσε 5-10% αύξηση σε όλα τα ελαστικά της. Είναι η δεύτερη φορά αυτό τον χρόνο που ο γίγαντας κατασκευής ελαστικών ανεβάζει την τιμή του λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Οι αυξήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τα ελαστικά των μοτοσικλετών αλλά και αυτά για βιομηχανική χρήση, όπως είναι τα τρέιλερ, τα αεροσκάφη και τα φορτηγά.

Το ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει το κύμα ακρίβειας.

Η εταιρεία ελαστικών Yokohama θα αυξήσει την τιμή στα ελαστικά αντικατάστασης ιδιωτικών οχημάτων και στα ελαστικά επαγγελματικών φορτηγών, ανακοίνωσε η εταιρεία την 1η Οκτωβρίου. Η αύξηση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου για ελαστικά που πωλούνται στις ΗΠΑ. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της αύξησης του κόστους μεταφοράς και λειτουργίας. Η συνεχής αύξηση του κόστους των πρώτων υλών έπαιξε επίσης ρόλο.

Από την άλλη οι καταναλωτές αν και πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη λένε πως τα ελαστικά είναι θέμα ασφάλειας και έτσι θα πληρώσουν και την αυξημένη τιμή

Η ανοδική πορεία των ελαστικών αναμένεται να επηρεάσει και άλλα κόστη αφού όπως και τα καύσιμα επιβαρύνουν την μεταφορά αγαθών