Δακτυλίωση και παρατήρηση πουλιών στον καλαμιώνα της Γέρας


Εξόρμηση παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών

Φθινόπωρο στον καλαμιώνα της Γέρας!

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου σας προσκαλούν σε εξορμήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Γέρας (δίκτυο Νατούρα 2000).

Προχωρημένο φθινόπωρο, μας έχουν αφήσει και τα τελευταία πουλιά που θα ξεχειμωνιάσουν χαμηλά στην Αφρική. Αυτή είναι ακριβώς η περίοδος που επίσης μετακινούνται τα είδη που θα περνούν το χειμώνα τόσο νότια όσο τα παράλια της Μεσογείου (Κοκκινολαίμηδες, Δενδροφυλλοσκόποι, Μαυροσκούφηδες, Καρβουνιάρηδες, Μαυρολαίμηδες, Λευκοσουσουράδες, κ.ά.). Ο καλαμιώνας της Γέρας (έλος Ντίπι-Λάρσος) είναι μια πολύ καλή περιοχή να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αυτό ( παρατήρησης πουλιών με κυάλια και τηλεσκόπιο)  αλλά επίσης και με τη δακτυλίωσή τους! Και το πιο σίγουρο μέρος να βρούμε την Ψαθοποταμίδα.

Η Ψαθοποταμίδα (Acrocephalus melanopogon) είναι ένα πουλί που ξεχειμωνιάζει στη Λέσβο σε έλη και καλαμιώνες. Πιλοτικές μελέτες στην περιοχή μας αποκαλύπτουν πως ο καλαμιώνας του έλους Ντίπι-Λάρσος αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό σταθμό για το μεταναστευτικό της ταξίδι προς ακόμα νοτιότερες νότιες περιοχές στην περιοχή του Αιγαίου- το είδος φτάνει μέχρι και μεμονωμένες περιοχές στα παράλια της βόρειας Αφρικής (λ.χ. Δέλτα του Νείλου). Έχει χαρακτηριστεί ως είδος «Τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας, επειδή εξαρτάται από υγροτόπους που απειλούνται από τη δράση του ανθρώπου και την κλιματική αλλαγή. Είναι μάλιστα ένα από τα είδη που καθόρισαν την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του Κόλπου Γέρας και ένταξής τους στις ΖΕΠ της χώρας μας (Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά), μια από τις δύο κατηγορίες του δικτύου Νατούρα 2000.

 

Η παρατήρηση πουλιών στον καλαμιώνα της Λάρσου και επίδειξη δακτυλίωσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο πρωινά:

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 09:00-12:00 (2 ομάδες, στις 09:00 και στις 10:30)

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 09:00-12:00 (2 ομάδες, στις 09:00 και στις 10:30)

 

Η δακτυλίωση πουλιών είναι μια επιστημονική μέθοδος που εφαρμόζεται για τη μελέτη των άγριων πουλιών και περιλαμβάνει σύντομη παγίδευση πουλιών με σκοπό να ληφθούν κάποιες μετρήσεις και να τους τοποθετηθεί ένα μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι πριν την απελευθέρωση. Στόχος είναι το πουλί σε επόμενη επανασύλληψή του να δώσει πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσης, την ταχύτητα μετανάστευσης, το ποιες περιοχές είναι σημαντικές για τα πουλιά, το προσδόκιμο ζωής κάθε είδους κ.ά. Η εξόρμηση συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π) (με ειδική εκπαίδευση και άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να γίνει δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρούνται αυστηρά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-28091.

Περισσότερα για τα πουλιά της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.