Ν. Μηταράκης: «Αδίστακτοι λαθρέμποροι, θέτουν σε κίνδυνο ζωές, σε βαριά φορτωμένα, μη αξιόπλοα σκάφη»


Ν. Μηταράκης: “Αδίστακτοι λαθρέμποροι, θέτουν σε κίνδυνο ζωές, σε βαριά φορτωμένα, μη αξιόπλοα σκάφη. Βάρκες χωρίς γάστρα, άνθρωποι – ακόμα και μικρά παιδιά – χωρίς σωσίβια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο”.

 

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, σε συνέντευξη Τύπου για το τραγικό περιστατικό ανοιχτά της Χίου 

 

“Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο χθεσινό περιστατικό ανοιχτά της Χίου. 

 

Το περιστατικό αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα, της εκμετάλλευσης μεταναστών, από εγκληματικές συμμορίες, στο Αιγαίο. 

 

Αδίστακτοι λαθρέμποροι, θέτουν σε κίνδυνο ζωές, σε βαριά φορτωμένα, μη αξιόπλοα σκάφη. Βάρκες χωρίς γάστρα, άνθρωποι – ακόμα και μικρά παιδιά – χωρίς σωσίβια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο χθεσινό περιστατικό στα ανοιχτά της Χίου. Το περιστατικό αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα, της εκμετάλλευσης μεταναστών, από εγκληματικές συμμορίες, στο Αιγαίο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος ξεκίνησε από τις τουρκικές ακτές φορτωμένο με μεγάλο αριθμό επιβατών. 

 

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησε στην αποκόλληση μέρους της μη αξιόπλοης λέμβου, και συνακόλουθη ημιβύθισή του. Συνολικά, 22 άτομα διασώθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή - 14 άνδρες - 7 γυναίκες - 1 παιδί, ενώ 4 σοροί ανασύρθηκαν χωρίς να φέρουν προσωπικά σωσίβια.

 

Τα θύματα ήταν ηλικίας 4, 11, 25 και 28 ετών, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. 

 

 Όλοι οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Τρεις παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι είναι καλά στην υγεία τους. Ένα έως 1 τέσσερα άτομα φαίνεται να αγνοούνται. Τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού προέρχονταν από τη Σομαλία. Ως εκ τούτου, προφανώς δεν αντιμετώπιζαν δίωξη στην Τουρκία. Έχουμε μιλήσει για αυτό το θέμα στο παρελθόν και έχουμε στείλει επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας την παρέμβασή της. Συνολικά: 15 από τους διασωθέντες ήταν από τη Σομαλία, 3 από το Σουδάν και 4 από την Ερυθραία, οι οποίοι επίσης δεν κινδύνευαν στην Τουρκία. 

 

Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα επιχειρούν με επαγγελματικό και αποφασιστικό τρόπο σε ξηρά και θάλασσα, πολύ συχνά κάτω από σκληρές συνθήκες και σε δύσκολα περιβάλλοντα, με σκοπό την φύλαξη της ΕΕ συνολικά. 

Αυτό που συνέβη χθες στα ανοιχτά της Χίου, συμβαίνει στα εξωτερικά, θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, συστηματικά.  Τα δίκτυα λαθρεμπόρων εκμεταλλεύονται αδύναμους ανθρώπους και τους θέτουν σε κίνδυνο, αδιαφορώντας για τη ζωή τους. Οι τουρκικές αρχές μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Για αυτό το λόγο, η  Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει απτή υποστήριξη. 

 

Η μετανάστευση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Τούτου λεχθέντος, αυτά τα ταξίδια δεν πρέπει ποτέ να επιτραπούν να γίνουν.  

 

Για εμάς, είναι απλό: Μια λέμβος που δεν απέπλευσε ποτέ από τις τουρκικές ακτές έχει ως αποτέλεσμα ζωές που δεν τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο, αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Ιστορίες που δεν τελείωσαν ποτέ με λύπη. 

 

 Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, η Τουρκία πρέπει να τηρήσει την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κείμενο εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα. 

 

Προφανώς είναι μία συζήτηση που μόλις τώρα ξεκινάει. Δεν έχουν όλες οι πολιτικές οικογένειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ίδιες απόψεις σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά στην περίπτωση ανθρώπων: 

Το να διελαύνει κανείς παράνομα από ασφαλείς χώρες, χωρίς να γίνεται προσπάθεια διάσωσης από σύγκρουση ή δίωξη και το να διασχίζουν με τόσο επικίνδυνο τρόπο με τέτοιες βάρκες, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι τέτοιες πράξεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές.  

 

Και  η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είχε ως στόχο την εξάλειψη αυτών των περιττών ταξιδιών. 

 

 Σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, υπάρχει σαφής υποστήριξη από τα κράτη μέλη στις προσπάθειές των κρατών-μελών, στα  εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, να τα διαφυλάξουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. 

 

Το μήνυμα είναι ισχυρό και σαφές. Όχι άλλες βάρκες λαθροδιακινητών στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι λαθροδιακινητές δεν πρέπει να κερδίσουν τη μάχη εναντίον μας στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.  

 

Η πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως αναφέρεται στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

 

Η Ελλάδα ακολουθεί μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.  

 

Σαφώς και παρέχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα δίκτυα λαθροδιακινητών, ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιός θα μεταναστεύσει στην Ευρώπη.  

 

Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, έχει ανακτήσει πολύ αποφασιστικά τον έλεγχο της διαχείρισης του μεταναστευτικού, μέσω μιας σειράς δράσεων, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η πρόληψη των παράνομων μεταναστευτικών ροών και η καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών. Με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαια και τα Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και συνεχίζουμε να διερευνούμε, ανεξάρτητα, τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. 

Η πολιτική αυτή δίνει προτεραιότητα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες διεθνή προστασία, με τη δημιουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου. Στη Σάμο λειτουργεί ήδη με επιτυχία, τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν επίσης στη Λέρο και στην Κω. Η Λέσβος και η Χίος θα ακολουθήσουν το 2022. 

 

Η πολιτική μας, επίσης, προωθεί διαύλους νόμιμης και καλά οργανωμένης μετανάστευσης με κανόνες. Για το σκοπό αυτό υποδεχθήκαμε πρόσφατα 700 άτομα που διατρέχουν κίνδυνο από το Αφγανιστάν. Αποδεικνύοντας την προθυμία μας να βοηθήσουμε πραγματικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά όχι μέσω λαθροδιακινητών. 

 

Συνοψίζοντας, στο δίλημμα μεταξύ παράνομης μετανάστευσης, εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου, διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής, από τη μία πλευρά και της νόμιμης και ομαλής μετανάστευσης και της παροχής διεθνούς προστασίας σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, από την άλλη πλευρά, η ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη επιλογή της Ελλάδας είναι το δεύτερο”.