Ορίστε η λύση που ψάχνετε κ. Μηταράκη....



Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος*

Λύσεις και μάλιστα εφικτές για το μεταναστευτικό από όσους αντιδρούν στην κατασκευή δομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ζητά σε κάθε του συνέντευξη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στην προσπάθεια του να πείσει ότι η μόνη λύση είναι η Βάστρια, το Θόλος κτλ. 

Μάλιστα η ολοκλήρωση της δομής στην Σάμο διαφημίστηκε με κάθε τρόπο ώστε να πειστούν και στα υπόλοιπα νησιά για την αναγκαιότητα κατασκευής αντίστοιχων δομών που θα είναι ασφαλείς, σε ανθρώπινες συνθήκες, εκτός αστικού ιστού και όλα αυτά τα επιχειρήματα που προβάλλονται από μεριάς του Υπουργού και των «συμμάχων» του. 

Ένα από αυτά τα επιχειρήματα, που απαντούν και ως προς το ερώτημα, αφού φυλάσσονται τα σύνορα, δεν έχουμε ροές και είναι μειωμένος ο αριθμός των μεταναστών πλέον, γιατί χρειαζόμαστε υπερδομές, είναι και το ότι «εμείς θα τις κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι και ας είναι άδειες». 

Και πράγματι σήμερα η δομή στην Σάμο είναι άδεια αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαμε χτες έχει μόλις 300 πρόσφυγές και μετανάστες, σε μια δομή χωρητικότητας δεκαπλάσια, ήτοι τριών χιλιάδων, με πολλές προοπτικές μάλιστα επέκτασης όπως έχει ειπωθεί. 

Από την στιγμή λοιπόν που η δομή στην Σάμο είναι άδεια, είναι ασφαλής, η τοπική κοινωνία την δέχτηκε και φαίνεται ανακουφισμένη, (έτσι παρουσιάστηκε τουλάχιστον στην προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού από τους τοπικούς φορείς) γιατί δεν μεταφέρονται εκεί οι 250 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΒΙΑΛ στην Χίο ώστε να κλείσει και εκεί η δομή ντροπή όπως την αποκαλούν. 

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο αναίμακτο αλλά και λογικό όταν έχεις μια δομή άδεια καινούργια και ασφαλή, να την χρησιμοποιήσεις και να λύσεις το πρόβλημα ενός άλλου νησιού χωρίς να ενοχλήσεις κανέναν. 

Αν θέλετε να το πάω και πιο μακριά, στην Λέρο και στην Κω σύνολο σήμερα υπάρχουν 210 μετανάστες στις εκεί δομές, μπορούν και αυτοί να μεταφερθούν στην Σάμο και απλά από τους 300 που έχει σήμερα η δομή να φτάσει τους 750 περίπου, παραμένοντας κατά 75% άδεια. 

Και όταν με το καλό ο κ. Μηταράκης προχωρήσει και την αποσυμφόρηση στην Λέσβο και στο Μαυροβούνι το οποίο σήμερα επισήμως φιλοξενεί 3000 πρόσφυγες και μετανάστες και μείνουν κάτω από χίλιοι, μπορούν και αυτοί να μεταφερθούν στην υπάρχουσα δομή της Σάμου ώστε να γεμίσει κατά το ήμισυ και να μην είναι άδεια όπως σήμερα. 

Είναι προτιμότερο με τα σημερινά δεδομένα να κατασκευάσουμε δηλαδή 3 υπερδομές στα νησιά μας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα είναι άδειες? 

Γιατί μέχρι σήμερα και από τότε που ξεκίνησε να ασκείται με επιτυχία ομολογούμε η πολιτική της φύλαξης των συνόρων και της αποσυμφόρησης, η κατάσταση έχει γίνει διαχειρίσιμη και τίποτα δεν μας αναγκάζει να πάμε στην λύση των υπερδομών. 

Εκτός και αν ξέρουν κάτι περισσότερο οι Υπουργοί και οι Ευρωπαίοι και δεν μας το λένε. 

Με την παραπάνω πρόταση και λύση, ο κ. Μηταράκης, θα έχει αδειάσει όλα τα νησιά, οι κάτοικοι των οποίων θα τον ευγνωμονούν. 

Την ίδια ώρα και υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορεί να δημιουργήσει και στην Χίο και στην Λέσβο 2 μικρά καταγραφικά κέντρα για να γίνονται οι διαδικασίες σε περίπτωση αυξημένων ροών και θα έχει και την δομή της Σάμου των 3 χιλιάδων η οποία θα καλύπτει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες που θα δημιουργούνται. 

Και θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς οι νησιώτες καλύτερα…


*Ο Στεφάνου Γεώργιος είναι δημοσιογράφος, Δ/ντης του Lesvospost.com και επίσημος ανταπόκριση της Alter ego media ( MEGA TV, in.gr, Τα Νέα, Το Βήμα) για την Λέσβο.