Η σκοπιά: Λέσβος | Καθαρισμός σχολείων: Πόσο καθαρά είναι τα σχολεία μας;


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

«Καθαρισμός σχολείων: Πόσο καθαρά είναι τα σχολεία μας;…..»


Αυτή η νέα σχολική χρονιά είναι διαφορετική σε σύγκριση με προηγούμενες. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πολλές αλλαγές. Άλλες προς τη σωστή και άλλες προς εσφαλμένη κατεύθυνση.

Η συγχώνευση τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μια εντελώς λάθος κίνηση.

Δεν φαίνεται λογικό εν μέσω κορωνοϊού να στοιβάζονται 25 και πλέον μαθητές μέσα αίθουσες διδασκαλίας (κάποιες δυστυχώς είναι προκάτ η μερικών  τετραγωνικών  και αεριζομενες ), που είναι φτιαγμένες να φιλοξενήσουν σαφώς μικρότερο αριθμό παιδιών και την ίδια στιγμή να έχουμε την απαίτηση να τηρούνται πιστά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Αλήθεια πόση υποκρισία και κοροϊδία αποκαλύπτονται με τέτοια μέτρα!

Παρόλο λοιπόν που συγχωνεύθηκαν φέτος αρκετά σχολικά τμήματα, προσελήφθησαν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες, αλλά αντ'αυτού τα σχολικά συγκροτήματα δεν "λάμπουν" από καθαριότητα. Και πώς να καθαρίζονται επαρκώς τα σχολεία στις λίγες ώρες, που απασχολούνται οι καθαρίστριες; Πώς να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα, όταν γίνονται τα απολύτως απαραίτητα, ίσα ίσα για να μπορεί η σχολική μονάδα να λειτουργήσει με την επαύριο;

Τι κι αν δεν είμαστε στην αρχή της πανδημίας; Δεν πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά τα πρωτόκολλα καθαρισμού;

Δυστυχώς στο βωμό των πολλών προσλήψεων θυσιάζονται η υγιεινή και η καθαριότητα των σχολείων. Παράλληλα όλες αυτές οι γυναίκες, που εργάζονται για την καθαρότητα των σχολείων εκτός του πενιχρού τους μισθού, είναι συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτες από την πολιτεία και είναι  ακόμα  και τώρα απλήρωτες.

Οι αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά και με αυτό το θέμα.

Επιβάλλεται η αύξηση των ωρών απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Είναι επιβεβλημένη και η βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών, κυρίως ως προς τις συμβάσεις τους, έτσι ώστε να μην είναι μετέωρο το επαγγελματικό τους μέλλον.

Κύριοι αρμόδιοι δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα με τον κορωνοϊό και η αποτελεσματική καθαριότητα των χώρων, όπου καθημερινά απασχολούνται τα παιδιά μας, είναι θέμα μείζονος σημασίας και σπουδαιότητας. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η δημόσια υγεία. Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν σοβαρά μέτρα προτού βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η παιδεία έχει καταντήσει πεδίο πειραματισμών, όπου ο κάθε περαστικός ειδήμονας αρνούμενος να εφαρμόσει διακομματική πολιτική, προτιμά την πολιτική του δικού του κόμματος. 

Έτσι παρατηρείται ένα συνονθύλευμα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη λειτουργικότητα των σχολείων με μόνιμο θύμα την παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας.

Οι προσδοκίες όλων πολλές για αλλαγή της κατάστασης.

Οι υποσχέσεις των αρμοδίων περισσότερες για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο χρόνος όμως που χάνεται κάθε σχολική σεζόν είναι πολύτιμος και λιγοστός.

Η όποια υπομονή έχει σωθεί και η ανοχή μας είναι πλέον ανύπαρκτη. μου