Χρηματικό βοήθημα και σίτιση σε όλους τους αιτούντες άσυλο στις Δομές Φιλοξενίας



Απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε σχετική ανακοίνωση από ΜΚΟ

Από ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, υπήρξαν ανακοινώσεις αναφορικά με το δικαίωμα σίτισης των αιτούντων άσυλο.

Το υπουργείο Μετανάστεευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η σίτιση όλων όσων διαμένουν στις δομές πραγματοποιείται κανονικά και ότι από το τέλος του μήνα θα λαμβάνουν κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα


Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Σχετικά με την ανακοίνωση ΜΚΟ για την σίτιση των αιτούντων άσυλο, διευκρινίζονται τα εξής:


Δικαίωμα σίτισης έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στις Δομές Φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα. Ήδη, από 1/10 παρέχονται σε όλους τρία γεύματα και πόσιμο νερό ημερησίως, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα την ηλικία τους κλπ.). Παράλληλα, η ίδια κατηγορία θα λάβει κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα τέλος Οκτωβρίου, το οποίο εφεξής θα καταβάλλεται απολογιστικά. Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό.

Όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα. Εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης. Για τη διευκόλυνση της αποχώρησής τους από τη χώρα, υπάρχουν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με τον ΔΟΜ και την FRONTEX, για τα οποία λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση.

Όσοι πρόσφυγες έχουν αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα HELIOS, που υλοποιεί το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.»