ΒΙΝΤΕΟ: Σήμα κινδύνου για το κτήριο της Βουλής - Δέκα ρήγματα στο ιστορικό μέγαρο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για τη στατική επάρκεια του κτηρίου της Βουλής, μετά τις ρηγματώσεις που έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη κακοκαιρία.

Ένα θραύσμα μαρμάρου 150 ετών έπεσε στο εξωτερικό περιστύλιο της Βουλής την περασμένη εβδομάδα μετά την έλευση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» στην Αττική.

Λίγες ημέρες μετά ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο Παναγιώτης Καρύδης εκπέμπει -όπως αναφέρει και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ- σήμα κινδύνου για τα 10 ρήγματα του κτηρίου της Βουλής, στο εσωτερικό του κτηρίου αλλά και στην κύρια είσοδο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ.

«Υπάρχουν ρωγμές που πρέπει να παρακολουθούνται και μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό το ρήγμα που είναι στην είσοδο και συνδέει το κτήριο με όλες τις πρόσθετες κατασκευές και βέβαια το γκαράζ που δημιουργούνται αναταράξεις από τα αυτοκίνητα» σημείωσε ο κ. Καρύδης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν ζημιές στο κτήριο της Βουλής. Πριν από τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018 έσταζε απο νερά ο γυάλινος θόλος της Ολομέλειας μετά απο καταιγίδα.

Η βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει στατικά προβλήματα στο κτήριο της Βουλής υποστηρίζει ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης. «Η ανησυχία μου έγειται στο ότι θέλει παρακολούθηση και μάλιστα ένα τόσο σημαντικό κτήριο 200 ετών όπως είναι η Βουλή» πρόσθεσε.

Σε συνάντηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε  πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας ή συναγερμού για τη στατικότητα του κτηρίου και του γκαράζ της Βουλής. Το κτήριο είναι ασφαλές. Ούτε συναγερμός υπάρχει ούτε κίνδυνος».

Αύριο σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα εξεταστούν εκ νέου τα αετώματα του κτηρίου της Βουλής.