28η Οκτωβρίου: Μεγαλοπρεπής η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε - Η παρέλαση των αρμάτων και τo μήνυμα του πιλότου

Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς συνδύασε το σφρίγος και την πολεμική αρετή των Ελλήνων με τα αθάνατα λόγια του Παλαμά.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια μας πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η Ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Επαληθεύοντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά, πως η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία» σημείωσε ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής.

«Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε αυτούς, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις, που μας προασπίζουν από κάθε κίνδυνο σε γη αέρα και θάλασσα. Χρόνια Πολλά» ήταν η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Εντυπωσίασαν οι αλεξιπτωτιστές

Με άλμα ελεύθερης πτώσης από τους αλεξιπτωτιστές που προσγειώθηκαν μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να της επιδώσουν τη σημαία ολοκληρώθηκε η παρέλαση.

– Εξοχότατή κυρία πρόεδρε επιτρέψτε μου να σας επιδώσω την ελληνική σημαία την οποία έχουμε ορκιστεί να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας. Χρόνια Πολλά!
– Είμαστε περήφανοι για σας!

 

Το ανακατασκευασμένο ιστορικό μαχητικό Spitfire που πέταξε δίπλα δίπλα με ένα F-16 και τμήματα που παρέλασαν με ιστορικές στολές συνέδεσαν το ένδοξο παρελθόν με το ισχυρό παρόν.

 

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία του τόπου έστειλε τα μηνύματά της

«Μια ημέρα δόξας, όταν ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να παραδοθεί, αντιστάθηκε γενναία στη φασιστική εισβολή και κατανίκησε έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ’40 μας διδάσκει πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και διότι ενώ δεν απειλούμε κανένα, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«28 Οκτωβρίου. Μέρα μνήμης για όσους πολέμησαν το φασισμό και υπερασπίστηκαν την πατρίδα με κόστος τη ζωή τους. Για όσους μεταξύ σκλαβιάς και αξιοπρέπειας διάλεξαν το δύσκολο δρόμο της Εθνικής Αντίστασης. Όπως τότε, έτσι και τώρα: ο φασισμος -όπως και αν εκφράζεται- δε θα περάσει» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με ανάρτησή του στα social media, έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ζήτω η Ελλάδα».

 

Ρίγη συγκίνησης

Από νωρίς είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε με αυξημένα μέτρα ασφάλειας λόγω κορωνοϊού.

Οι άψογοι σχηματισμοί πεζοπόρων, μηχανοκίνητων σχηματισμών αλλά και των ιπτάμενων μέσων απέσπασαν για μια ακόμα φορά τα χειροκροτήματα του κόσμου.