Νέα μέτρα- Με PCR ή rapid test οι μετακινήσεις από και προς τη Λέσβο



Σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, παρατείνονται και τροποποιούνται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας.

Έτσι, οι μετακινήσεις, από και προς τη Λέσβο και επιστροφή, θα επιτρέπονται εφόσον οι επιβάτες:


· Έχουν ολοκληρώσει προ 14 ημερών τουλάχιστον τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.


· Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.


· Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.


· Επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.


· Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο PCR και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) για τους ανεμβολίαστους επιβάτες πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία, με δική τους δαπάνη και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά.


Σε νησιά στα οποία δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται με τον ανωτέρω τρόπο.


Από την ανωτέρω υποχρέωση βέβαια, εξαιρούνται οι ανήλικοι από πέντε έως έντεκα ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.


Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών πρέπει να συμπληρώνεται υποχρεωτικά το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας https://sea.travel.gov.gr/#/ είτε σε έντυπη μορφή) με τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ συνιστάται στους επιβάτες να προσέρχονται έγκαιρα στο λιμάνι της αναχώρησης, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ελέγχου πριν την επιβίβαση.

Όσοι εκ των επιβατών μετακινηθούν αεροπορικώς, από την ηλικία των 12 ετών και άνω σε πτήσεις εσωτερικού, ανεξάρτητα από το αεροδρόμιο προορισμού, πρέπει να πληρούν μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.