Παζλ για δυνατούς λύτες οι επόμενες υποψηφιότητες σε Δήμους και Περιφέρεια- Σενάρια και φήμες


Γράφει ο «Παραπολιτικός»

Μπορεί οι εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση να απέχουν 2 χρόνια και κάτι ημέρες, καθώς θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, οι διερευνητικές επαφές και οι συμμαχίες, σε ένα πάζλ που είναι πολύ περίπλοκο.

Πολλά ακούγονται, πολλά διαρρέονται, άλλα έχουν βάση, άλλα απλά συζητιόνται για να συζητιόνται. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα παραπάνω, να δούμε τα σενάρια και να πιθανολογήσουμε τις νέες αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.


Δήμος Μυτιλήνης

Στον Δήμο Μυτιλήνης το πράγμα είναι πολύ περίπλοκο καθώς οι μνηστήρες που ακούγονται και έχουν εκφράσει επιθυμία έστω και σε ιδιωτικές συνομιλίες είναι αρκετοί.


Ο σημερινός Δήμαρχος Στρατής Κύτελης δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έχοντας μάλιστα και υπέρμετρη αισιοδοξία για την επανεκλογή του. Την ίδια ώρα φήμες θέλουν και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να έχουν υψηλές βλέψεις σε περίπτωση που το κόμμα της ΝΔ θελήσει να αξιοποιήσει σε άλλο πόστο, κυβερνητικό, τον σημερινό Δήμαρχο.

 

Ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης και ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, φαίνεται να είναι απ τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που αν και εφόσον ο Κύτελης δεν ξανά έθετε υποψηφιότητα, θα ήθελαν να διεκδικήσουν την δημαρχία.


Από κει και πέρα, το όνομα του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για υποψήφιος δήμαρχος.

Μπορεί ο ίδιος επίσημα να μην έχει ανακοινώσει κάτι, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι και θέλει και έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την συγκρότηση ψηφοδελτίου. Ακόμη ένα όνομα που θα μπορούσε να παίξει είναι αυτό του τέως δημάρχου και μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχη Αριστείδη Χατζηκομνηνού.

Ο ίδιος έχει επιστρέψει πλέον για τα καλά στην οικογένεια της ΝΔ, έχει φτιάξει τις σχέσεις του και το όνομα του συζητιέται για τα πάντα.

Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός και έχοντας θητεύσει στον Δήμο ως Δήμαρχος δεν θα ήταν απίθανο να τον δούμε υπό προϋποθέσεις υποψήφιο Δήμαρχο . Βλέψεις φαίνεται να έχει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης, ο οποίος τις έχει εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις, ενώ και ο Κώστας Αστυρακάκης που είχε θέσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες εκλογές, μέχρι πρότινος ήθελε να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο, δεν ξέρουμε αν ακόμη ισχύει όμως αυτή του η επιθυμία.

Το όνομα του τέως Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Βαλσαμίδη επίσης ακούγεται για πολλά. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η υποψηφιότητα του για τον Δήμο Μυτιλήνης, η οποία αν τελικά προχωρούσε θα μπορούσε να ανατρέψει πολλά από τα σημερινά δεδομένα. Κλείνοντας για τον Δήμο, σημειώνουμε πως το ΚΚΕ θα κατεβάσει κλασσικά τον δικό του υποψήφιο χωρίς να δίνει στηρίξεις και χρίσματα, με την σημερινή επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη μάλλον να είναι εκ νέου υποψήφια.

 

Δήμος Δυτικής Λέσβου


Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά. Και αυτό καθώς ο σημερινός Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος θα είναι εκ νέου υποψήφιος όπως όλα δείχνουν ενώ οι αντίπαλοι του δεν έχουν ακόμη φανεί.

Ο μόνος που συζητιέται ως αντίπαλο δέος είναι ο Θοδωρής Βαλσαμίδης ο οποίος κατάγεται από τον Πολιχνίτο και θα μπορούσε να κοντράρει τον σημερινό Δήμαρχο.

Σίγουρα το ΚΚΕ θα κατέβει με δικό του υποψήφιο αλλά από κει και πέρα, δύσκολα θα προκύψουν πολλές υποψηφιότητες εδώ, δεδομένου και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού ο πρώτος τα παίρνει όλα και οι συνεργασίες δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Πάντως δεν θα εκπλαγούμε αν εκτός από τον Βέρρο και τον υποψήφιο της ΝΔ, δημιουργηθεί και τρίτος πόλος με βασικό συμμετέχοντα το ΚΚΕ.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


Στην Περιφέρεια και εδώ το πάζλ είναι περίπλοκο. Ο σημερινός Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ως εκ τούτου δείχνει να είναι και το φαβορί για την επανεκλογή του.

Με το παραπάνω δεδομένο ο Παναγιώτης Χριστόφας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης καθώς οι δυο παρατάξεις συνεργάζονται ήδη, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν κατέβει στον Δήμο ο Χριστόφας να είναι στο ψηφοδέλτιο Μουτζούρη.

 


Η Χριστιάνα Καλογήρου επίσης δεν θα είναι υποψήφια, καθώς η παράταξη της έχει σχεδόν διαλυθεί, ενώ η ίδια αξιοποιείται διαρκώς από το κυβερνών κόμμα οπότε δεν χρειάζεται να ξανά μπει σε διαδικασία εκλογής.

Ο Θοδωρής Βαλσαμίδης είναι ένα όνομα που επίσης ακούγεται ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, πιθανότητα ωστόσο που για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες, έχει όμως ακουστεί. Όπως έχει ακουστεί και η υποψηφιότητα του Άρη Χατζηκομνηνού ο οποίος δεν κρύβει την φιλοδοξία του να κατέλθει υποψήφιος Περιφερειάρχης, θέλοντας να πάρει και μια άτυπη ρεβάνς από τον Μουτζούρη με τον οποίον είναι στα «μαχαίρια».

Ο τέως Αντιπεριφερειάρχης συζητά, κάνει επαφές, διερευνά την προοπτική, δείχνει να έχει την στήριξη της ΝΔ, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια. Δεν αποκλείεται εξάλλου να είναι και στην κεντρική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής.


Στο παιχνίδι φαίνεται να θέλουν να μπουν και δυο δημοσιογράφοι, ο Σταμάτης Μαλέλλης και ο Στρατής Λιαρέλλης. Ο πρώτος είχε ετοιμαστεί την προηγούμενη φορά είχε σχεδόν ετοιμάσει ψηφοδέλτιο αλλά την τελευταία στιγμή για προσωπικούς λόγους απέσυρε το ενδιαφέρον του. Σήμερα εμφανίζεται εκ νέου να επιθυμεί να διεκδικήσει την Περιφέρεια, κάνει επίσης διερευνητικές επαφές αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει.

Ο Λιαρέλλης επίσης είναι ένα όνομα που ακούγεται έντονα τελευταία για να είναι υποψήφιος, επίσης διαρρέεται ότι κάνει κάποιες συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Το όνομα του μέχρι πρότινος Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή με καταγωγή από την Αγιάσο έπαιξε κάποια στιγμή, αλλά επί της ουσίας δεν φαίνεται να έχει βάση, καθώς συζητιέται περισσότερο για υποψήφιος Βουλευτής.

Όλα τα παραπάνω βέβαια και στον Α και στον Β βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι σενάρια άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη πιθανότητα επιβεβαίωσης. Και βέβαια πέραν των επικεφαλής, σημαντικό ρόλο θα παίξει αν μη τι άλλο και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Πάντως με δεδομένο ότι έχουμε ακόμη δυο χρόνια μέχρι τις εκλογές, μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων θα παίξουν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, το έργο που θα παρουσιάσουν οι σημερινές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή (Εθνικές εκλογές, εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ) και φυσικά αστάθμιστοι παράγοντες.