Γερμανικές εκλογές: «Μάχη» CDU/CSU και SPD – Άρμιν Λάσετ ή Όλαφ Σολτς ο διάδοχος της Μέρκελ (BINTEO)


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να περάσει η Γερμανία σε μία νέα εποχή, μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποσύρεται, με τον Άρμιν Λάσετ του CDU/CSU και τον Όλαφ Σολτς του SPD να δίνουν «μάχη» για τη διαδοχή στην Καγκελαρία, όπως έδειξαν και τα exit polls.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων από τις ψήφους που καταμετρούνται, φαίνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με διαφορά μιάμισης μονάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Το θρίλερ των γερμανικών εκλογών συνεχίζεται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι μικρή και η μάχη δίνεται ψήφο με ψήφο.

 

Συγκεκριμένα:

– Σοσιαλδημοκράτες 26%
– Χριστιανοδημοκράτες 24,5%
– Πράσινοι 13,9%
– Φιλελεύθεροι 11,7%
– Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,5%
– Αριστερά 5%

 

Θερμή υποδοχή του Σολτς στο στρατηγείο του SPD

Νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο στρατηγείο του SPD, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα αλλά «τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν – ότι το κόμμα τα πάει καλύτερα από ό, τι για πολύ καιρό».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι δείχνει ότι οι ψηφοφόροι τον ήθελαν να είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το ποσοστό που φαίνεται ότι καταγράφει το SPD είναι το δεύτερο χαμηλότερο που συγκεντρώνει μεταπολεμικά, ωστόσο υπάρχει άνοδος από τις εκλογές του 2017 που είχαν καταγράψει 21% και ιστορικό χαμηλό.

Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε συντηρητική κυβέρνηση

Ο Λάσετ αναγνωρίζοντας το κακό αποτέλεσμα ανέφερε ότι η «νύχτα θα είναι μεγάλη».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση» ανέφερε ο Λάσετ, και σημείωσε ότι το μήνυμα από τους ψηφοφόρους του είναι ξεκάθαρο. «Η ψήφος για το κόμμα μας είναι ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης».

 

Οι πιθανές συμμαχίες

Οι Πράσινοι θα είναι όπως όλα δείχνουν στην τρίτη θέση. Το ποσοστό τους φαίνεται πως θα είναι το μεγαλύτερο που έχουν καταγράψει ιστορικά, ωστόσο δεν επικρατεί ενθουσιασμός στις γραμμές τους. Το ποσοστό τους είναι μικρότερο από αυτό που κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, και ο στόχος ήταν η πρώτη θέση.

Οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και συμμαχίες θα κρατήσουν για καιρό όπως όλα δείχνουν, ενώ δεν αποκλείεται ο Σολτς να πετύχει την πρωτιά αλλά να μην είναι καγκελάριος.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, όπως είπε ο Λάσετ, θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν συντηρητική κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν συμμαχία με το CDU. Ωστόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Πρασίνων.

Σε Πράσινους και Φιλελεύθερους θα απευθυνθεί και ο Σολτς, ενώ εάν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τον μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην ίδια κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί σε ορίζοντα εβδομάδων.

 

Οι νέοι ψήφισαν «Πράσινους» και Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Μπορεί το SPD και οι CDU/CSU να δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» για την νίκη, ωστόσο νικητής ανάμεσα στις ψήφους των νέων δεν είναι κανένα από τα δύο κόμματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πράσινοι φαίνεται να είναι εκείνη που έχουν κερδίσει τις «καρδιές» των νέων, με τους ψηφοφόρους ηλικίας 30 ετών και κάτω να συγκεντρώνουν τις ψήφους τους εκεί.

Οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 22%, ενώ δεύτεροι έρχεται το FDP με 20%, έπειτα το SPD με 17% και το CDU με 11%.