Καθαρισμός, σήμανση και συντηρήσεις στα «άγνωστα» μονοπάτια της Δυτικής Λέσβου

 

Η  Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία  που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία,  διοργανώνει τα τελευταία 16 χρόνια εθελοντικούς καθαρισμούς και συντηρήσεις μονοπατιών και προσπαθεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό του φυσικού πλούτου και των μνημείων λαϊκού πολιτισμού (μονοπάτια, πέτρινοι δρόμοι, αλώνια, ξερολιθιές κλπ.).

Από τις 20 έως τις 31/8/21  η εθελοντική ομάδα του Βριλησσού βρέθηκε στη Δυτική Λέσβο, για να προσφέρει την ετήσια καλοκαιρινή εθελοντική εργασία της, στην διάνοιξη και τον  καθαρισμό μονοπατιών στην περιοχή.

Η εργασία διήρκησε 8 μέρες και έλαβαν μέρος 21 εθελοντές του συλλόγου. Η πρωτοβουλία αυτή είχε την στήριξη  του Δήμου Δυτικής Λέσβου,  τοπικών φορέων και μεμονωμένων κατοίκων του νησιού.

Οι εθελοντές φιλοξενήθηκαν στην ανακαινισμένη Μονή Λειμώνος στην Καλλονή  όπου λειτούργησε η καθιερωμένη πλέον συλλογική κουζίνα του Βριλησσού.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των εθελοντών του Βριλησσού στην Δυτική Λέσβο καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και καταγράφηκαν ψηφιακά  οι παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές :

 

νέα πεζοπορική διαδρομή 1 Κυκλική στο Σκαλοχώρι-μονοπάτι των νερόμυλων https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/skalokhori-kuklike-monopati-ton-neromulon-82218060

νέα πεζοπορική διαδρομή 2 Σκάλα Ερεσού Χρούσος https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/skala-eresou-hrousos-81855882

Πεζοπορική διαδρομή 3 Καλντερίμι των προσκυνητών (Μονές Λειμώνος-Μετόχι Αγ.Αναργύρων-Παναγιάς Μυρσινιώτισσας) https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/plgrims-way-11137466

Πεζοπορική διαδρομή μέσα στον πηρύνα του απολιθωμένου δάσους σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Λέσβου

 

 Τα μέλη του Συλλόγου σημειώνουν για την εμπειρία τους:

«Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Λέσβος  είναι  ένας ξεχωριστός προορισμός. Κάποια από τα μονοπάτια που περιδιαβήκαμε και  καθαρίσαμε,  σεβόμενοι ταυτόχρονα την αισθητική του τοπίου και την ιδιαίτερη χλωρίδα και  πανίδα του τόπου, αποτελούσαν  για αιώνες την κεντρική οδική αρτηρία εξυπηρετώντας  εμπορικούς, πολιτιστικούς κλπ σκοπούς. Οι άνθρωποι, πρώτα από  όλα, η ιστορία, η παράδοση, οι φυσικές ομορφιές και το έργο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μας γέμισαν  χαρά, ικανοποίηση και δύναμη  για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Αυτή την ξεχωριστή Λέσβο, με τις μοναδικές ομορφιές και τις δυνατές συγκινήσεις θέλουμε να μοιραστούμε  με όλους όσους αναζητούν  σε κάθε ταξίδι, την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας, έχουν πολλούς αποδέκτες. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο για το προσωπικό του ενδιαφέρον καθώς και τις Αντιδημάρχους κυρίες Ζαχαρώ Ιωακείμ και Αφροδίτη Βατή, τον πρόεδρο του Γεωπάρκου Λέσβου κ. Νικόλαο Ζούρο για την συνεργασία και την ξενάγηση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον πατέρα Ιάκωβο για την φιλοξενία στην ανακαινισμένη Μονή Λειμώνος καθώς  επίσης την πρόεδρο του Σκαλοχωρίου κ Δέσποινα Μαϊάκη και τους κατοίκους το χωριού για την συμμετοχή στην δράση και την εγκάρδια φιλοξενία. Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η έμπνευση, η φιλία, πορεύονται στα μονοπάτια, δεν τρέχουν στις λεωφόρους της ατομικότητας. Κρατάμε τούτα τα μονοπάτια, τις φλέβες που τροφοδοτούν την καρδιά της γης ανοιχτά, γιατί και η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, από τα μονοπάτια μας, τα θαλασσινά και τα στεριανά θα ξεκινήσουν».