Η Συνύπαρξη χαιρετίζει την επίσκεψη Ιμάμογλου στην Αθήνα


Για την επίσκεψη Ιμάμογλου στην Αθήνα

Η Συνύπαρξη χαιρετίζει την επίσκεψη στην Αθήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Στις σχετικές συζητήσεις που έγιναν τονίστηκε η ανάγκη της λεγόμενης διπλωματίας των πόλεων, για την αλληλογνωριμία, την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη και την φιλία μεταξύ των πολιτών των δύο γειτονικών χωρών.

Θυμίζουμε ότι πολλοί δήμαρχοι αλλά και νομάρχες της Λέσβου από την δεκαετία του 1980 και μετά είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με δήμους της γειτονικής ακτής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σημαντική κινητικότητα και ανταλλαγές, που συνεχίστηκαν από επιμελητήρια, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, δράσεις για την προστασία του κοινού περιβάλλοντος κ.α. με θετικά και για τις δύο πλευρές αποτελέσματα.

Η Συνύπαρξη από την ίδρυσή της, το 1998, καλλιέργησε με επιμονή το πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξε αποφασιστικά κάθε σχετική πρωτοβουλία. Διεκδικήσαμε με επιμονή την λεγόμενη εύκολη βίζα που άνοιξε το δρόμο για την προσέλευση στα νησιά του Αν. Αιγαίου δεκάδων χιλιάδων τούρκων επισκεπτών κάθε χρόνο με προφανές όφελος για τις τοπικές οικονομίες και την αλληλογνωριμία των πολιτών.

Η Συνύπαρξη είναι έτοιμη να αναλάβει νέες σχετικές πρωτοβουλίες μόλις η άρση των μέτρων κατά του κορωνοιού το επιτρέψει. Στο μεταξύ προτείνουμε στους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημάρχου Αθηναίων, ως πρώτο βήμα για την επαναπροσέγγιση και την αναθέρμανση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου.