ΟΑΣ Λέσβου: Η κυβέρνηση δεν έχει στις άμεσες προτεραιότητες της το βιοπαλαιστή αγρότη – κτηνοτρόφο του νησιού μας


Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

 

Για μια ακόμα φορά φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για το πώς σκέφτονται να στηρίξουν τη κτηνοτροφία, την ελαιοκομία και παράλληλα το βιοπαλαιστή αγρότη – κτηνοτρόφο του νησιού μας.

Φάνηκε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες τους,  γιατί πως αλλιώς να εξηγήσουμε, για την μεν κυβέρνηση ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν βρήκε τίποτα να πει για τον πρωτογενή τομέα, αλλά ήταν λαλίστατος στις παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους βιομηχάνους και τους διάφορους «επενδυτές». Ενώ το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να βάλει άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των κτηνοτρόφων για να ελαφρύνει τις δικές του. Επιβάλλει έξτρα εισφορά σε όλους τους κτηνοτρόφους για το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων,( 1,5 € ανά βοοειδές ,  0,40 € ανά χοίρο ,  0,20€ ανά αιγοπρόβατο). Το νέο χαράτσι θα πληρώνει κάθε κτηνοτρόφος εντός τριμήνου από την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Αν σήμερα αυτό φαίνεται μικρό ( 20€ ανά 100 πρόβατα) κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα μείνει εκεί. Άλλωστε το πρόβλημα είναι με την παγίωση ενός ακόμα χαρατσιού.  Η δε Περιφέρεια απέσυρε το πρόγραμμα για τη γενετική βελτίωση  του προβάτου της Λέσβου, που θα βοηθούσε στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην εξαγωγή αρσενικών προβάτων της Λεσβιακής φυλής.

 Φυσικά Περιφέρεια και ΕΛΓΑ παρ’ όλες τις υποσχέσεις και πανηγυρισμούς για ίδρυση γραφείου ΕΛΓΑ στη Περιφέρεια και άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών μας δεν κάνουν τίποτα για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της καθολικής αποζημίωσης για τη ζημιά που υπέστη ο Λεσβιακός ελαιώνας κατά το προοφθαλμικό στάδιο λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα την ακαρπία σε ποσοστό 70%, αφήνοντας τους αγρότες μας για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα.

         Παρ’ όλα αυτά καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για  άνοδο των τιμών  σε λάδι και γάλα, χωρίς να γίνετε καμιά αναφορά στην αλματώδη άνοδο των τιμών από πέρυσι, σε ζωοτροφές , αγροτικά εφόδια , λιπάσματα , πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κ.α.

          Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους αγρότες, λέγοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής γίνονται επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και ότι στην ουσία επωφελήθηκαν οι αγρότες από τις αυξήσεις. Το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα συγκυριακά για φέτος και με μειωμένες παραγωγές, θα δοθούν μεγαλύτερες τιμές, δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και του βιοτικού επιπέδου εξανεμίζει τις τιμές των προϊόντων και το αγροτικό εισόδημα. Οι αυξήσεις όμως σε βασικά είδη διατροφής ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι συγκυριακές.

 Γι’ αυτό η Ομοσπονδία για άλλη μια φορά καλεί τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους να οργανωθούν , να πλαισιώσουν τους αγροτικούς συλλόγους και να παλέψουν για :

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους για να μπορούν να παράγουν ποιοτικά και φτηνά προϊόντα προσιτά στο λαό.

 Επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση Ειδικού Φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.

 Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.

 Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.

Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.