Δήμος Μυτιλήνης: "Δεν θα ανεχτούμε άλλες καθυστερήσεις με τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής στον Καρά Τεπέ"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, παρακολουθώντας τα διαδραματιζόμενα σχετικά με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και υπό το φως των εξελίξεων που δημιουργεί η νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, που υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους (κράτη, Ε.Ε. και παγκόσμια κοινότητα) να πάρουν τα μέτρα τους, θέλει να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις και παλινωδίες που διαιωνίζουν την υφιστάμενη κατάσταση με τη συνέχιση της λειτουργίας της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ και τη φιλοξενία μεταναστών σε διαμερίσματα της πόλης. 

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στην ύπαρξη της προσωρινής δομής εντός του αστικού ιστού, προκρίνοντας τη χωροθέτηση του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου υποδοχής, που σχεδίαζαν από κοινού η χώρα μας σε συνεργασία και χρηματοδότηση της Ε.Ε., εκτός κατοικημένης περιοχής, προκειμένου να ανασάνει επιτέλους η πόλη και η ευρύτερη περιοχή από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έναντι της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, τις οποίες οφείλει να τηρήσει χωρίς εκπτώσεις και πισωγυρίσματα. Γιατί το γεγονός ότι η κατασκευή του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και ότι η προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για δεύτερο χειμώνα τους διαμένοντες σε αυτήν, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις που μιλούσαν για το αντίθετο, μας ανησυχεί και μας βάζει σε σκέψεις για τις πραγματικές διαθέσεις των αρμοδίων, όταν μάλιστα πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαρροές που μιλούν για μονιμοποίηση της προσωρινής δομής, γιατί αυτό βολεύει πολλούς και ενδεχομένως συμφέρει και άλλους που έχουν κάθε λόγο να μη δημιουργηθεί η νέα δομή στη Βάστρια , όπως έχει δρομολογηθεί.

Επειδή η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» σε κανέναν, ούτε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για να διαχειριστούν την κατάσταση με το μεταναστευτικό, όπως νομίζουν, ζητά από την κυβέρνηση συνολικά και από το αρμόδιο Υπουργείο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα, που δεν θα επιδέχεται παρερμηνειών από κανέναν.

Μπορεί για παράδειγμα η αποσυμφόρηση του νησιού να έχει κάνει σημαντικά βήματα το προηγούμενο διάστημα, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχει σαφής στασιμότητα, με αποτέλεσμα ενώ σε όλα τα άλλα νησιά που διαθέτουν δομές υποδοχής, μετρώνται οι διαμένοντες σε μερικές εκατοντάδες, στη Λέσβο παραμένουν ακόμη πάρα πολλοί και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί δραστικά, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Μετανάστευσης. Όπως και αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Μηταράκη ότι μετά το τέλος Νοεμβρίου κλείνει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Λέσβο, που σημαίνει ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα διαμένει εντός της πόλης.

Ωστόσο, το κρίσιμο και μείζον είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση με την κατασκευή του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου στην περιοχή που επιλέχθηκε, αλλά σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε και με το αντίστοιχο κέντρο στη Σάμο. Τέλος, απαιτούμε ξεκάθαρη δέσμευση ότι η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. 

Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης συνεπικουρούμενη και από τους προέδρους της περιοχής είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα τα πράγματα με τις αναγκαίες κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα δημιουργούν τετελεσμένα για την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού.