Κορωνοϊός – Με τεστ, μάσκες, αντισηπτικά & πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νοσησης η επιστροφή στα θρανία (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι φέτος τα σχολεία να ανοίξουν και να μην ξανακλείσουν εξαιτίας της πανδημίας.

Πίσω στα θρανία από τις 13 Σεπτεμβρίου χωρίς να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευσης εξαιτίας της πανδημίας. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης ύστερα από δυο σχολικές χρονιές που πέρασαν κυρίως με τηλεκπαίδευση.

Ο εμβολιασμός των οικογενειών αλλά και πολλών μαθητών καθώς και τα αυξημένα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, δίνουν την ελπίδα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την επιστροφή στους γνώριμους, φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ποσοστό μικρότερο του 10% των εκπαιδευτικών δε διαθέτουν μέχρι στιγμής πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νοσησης του τελευταίου εξαμήνου και θα χρειαστεί δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης κορωνοϊού με δικά τους έξοδα για να προσέρχονται στα σχολεία.

Οι μαθητές θα κάνουν δωρεάν σελφ τεστ δύο φορές την εβδομάδα ενώ απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση οι μαθητές άνω των 12 ετών με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν σε όλους τους χώρους του σχολείου, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών εκεί, εκτός από το μάθημα της γυμναστικής.

Το πρωτόκολλο για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε κλείσιμο τάξεων ή σχολείων αλλάζει, καθώς στο εξής θα πρέπει να υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά σε σχέση με πέρυσι.

 

Αγωνία για το άνοιγμα

Και οι ειδικοί δεν κρύβουν πάντως την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μη εμβολιασμένους στο περιβάλλον των μαθητών.

Όλα τα νέα δεδομένα της πανδημίας μπαίνουν αύριο στο τραπέζι της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις για το πρωτόκολλο λειτουργείας των σχολείων.