ΔΕΘ - Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών στο «καλάθι» των μέτρων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Το πακέτο που θα έχει στις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα έχει πρόβλεψη για αυτές τις ανατιμήσεις πάντως, ενώ θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την τόνωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, τις επιχειρήσεις, αλλά και σε άμεσα μέτρα ελάφρυνσης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο της τιμής των καυσίμων προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Στο πακέτο για τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει ειδική πρόνοια για τα ασθενέστερα νοικοκυριά ανακοινώνοντας σειρά αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και να απορροφηθεί το κόστος της ενέργειας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν σε ένα πακέτο με μέτρα άμεσης ενίσχυσης για το 21-22 και σε ένα δεύτερο πακέτο για το 22-23.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βήμα της διεθνούς έκθεσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το πάγωμα ή ακόμη και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά ενώ δεν αποκλείεται αυτή να αφορά πλέον και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί και δικαστικά.

Στα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να περιλαμβάνεται και η περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Από το καλάθι ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να βγάλει και μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια κόμμα μια ποσοστιαίες μονάδα με στόχο να φτάσει στο τέλος της τετραετίας στο 5% η μείωση των εισφορών.

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια φέρνει ντόμιμο αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ΚΑΡΤΑ και θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρω να προχωρήσει σε μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ για προϊόντα και τρόφιμα στο 22 και 11% αντίστοιχα.

Στο διεθνές ράλυ των τιμών απέδωσε τις αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης κατανάλωσης ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια.

 

«Δεν είναι αισχροκέρδεια… είναι η διεθνής αύξηση των τιμών…»

«16/7 καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών που προκαλούν εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση τόσο καιρό κωφεύει. Η εμμονή της στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μας στοιχίζει πολύ ακριβά.»

Το πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να κλειδώσει την Τρίτη με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας.