Αποστολάκης - Το φιάσκο με την υπουργοποίηση του - Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Μόλις 2 ώρες κράτησε η υπουργοποίηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, καθώς λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι δεν αποδέχεται τελικά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ο πρώτος που αρνείται την υπουργοποίηση του μετά την ανακοίνωση του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επικαλούμενος λόγους… πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης.

Είχαν προηγηθεί θερμά 24ωρα διαπραγματεύσεων και επαφών ανάμεσα στον ναύαρχο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα ‘εχουν γίνει γνωστά ο Ευάγγελος Αποστολάκης που είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε θέσει τις δικές του προϋποθέσεις για να δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πρώτη αφορούσε να δημιουργηθεί υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει υπερκομματική αποδοχή για την υπουργοποίησηή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε η πρώτη τηλεφωνική επαφή ανέμσα σε Αλέξη τσίπρα και τον ναύαρχο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσε τον πρώην υπουργό του, τονίζοντας πως η αποδοχής της πρόστασης αποτελεί αποστασία.

Την προηγουμενη Δευτερα εγινε η πρωτη τηλεφωνικη επαφη αναμεσα σε Αλεξη Τσιπρα και τον ναυαρχο.Ο προεδρος του συριζα κατακεραυνωσε τον πρωην υπουργο του τονίζοντας πως η αποδοχη της προτασης αποτελει αποστασια.

 

«Θα τα δώσω όλα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου την τελευταία επικοινωνία τους ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε στον Πρωθυπουργό: «Θα τα δώσω όλα, σε ευχαριστώ για την τιμή».

Μάλιστα, νωρίς σήμερα το πρωί ο Ευάγγελος Αποστολάκης ενημέρωσε και την προεδρεία της δημοκρατίας ότι στην ορκωμοσία του θα συνοδευόταν μόνο από την σύζυγό του.

 

«Ναυάγησε» ο ναύαρχος

Όλα ήταν εέοιμα για την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη. Σήμερα το πρωί μάλιστα ο  Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα

Ερώτημα αποτελει το τι αλλαξε λιγες ωρες μετα την ανακοινωση της υπουργοποιησης του αλλα και την σκληρη ανακοινωση του συριζα που ακολουθησε.

«Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε συνεργάτες του ο ναύαρχος λίγο πριν τη μία το μεσημέρι αρχίζει να διαρρέι ότι δεν θα δεχτεί τη θέση. Επικρατεί αναταραχή. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για προϋποθέσεις που δεν τηρήθηκαν.

«Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου ποστολάκη.

Τα τηλεφωνα είχαν ήδη πάρει φωτιά καθώς  έμεναν λίγες ώρες για την ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Το Μέγαρο μαξίμου βγαίνει μία πολύ σκληρή ανακοίνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον κύριο Αποστολάκη

«Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση (…) Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αμέσως μετά η Κουμουνδούρου βγάζει νέα ανακοίνωση: Και ο κύριος Αποστολάκης χαρακτηρίζεται πλέον έντιμος….

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα»

Μέσα σε 2 ώρες από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε.

Μετά το “οχι” Αποστολάκη οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.