Ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα (BINTEO)


Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 85η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μέσω της ίδρυσης ταμείου ενεργειακής μετάβασης, να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά πάνω από 2 εύρω στα τιμολόγια ρεύματος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί ένα ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση αυτή  δεν αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά το σύνολο του πληθυσμού. «Εκεί θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση την οποία παραχωρεί η ίδια η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος».

Για παράδειγμα, όπως είπε, «το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 – 600 κιλοβατώρες, όσα δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα. Αν δεν συνέβαινε αυτή η παρέμβαση, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν επιπλέον από 20-44 ευρώ».

 

«Η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε έκτακτη πρόκληση» επεσήμανε. 

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους και, αν χρειαστεί, θα επεκταθεί. «Θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και θα αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».

 

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.