BINTEO: Νέες προκλήσεις της Άγκυρας από αέρα και θάλασσα-Τουρκική «τανάλια» στη Λέσβο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η διπλοπροσωπία των Τούρκων σε όλο της το μεγαλείο ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ώρες τόσο στο Αιγαίο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Την ώρα που ο Σουλτάνος αναφέρεται σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, τόσο ο αεροναυτικός όσο και ο αλιευτικός στόλος της Άγκυρας προκαλεί στο Αιγαίο.

Η συνεχιζόμενη παράνομη πρακτική των Τούρκων αλιέων να ψαρεύουν μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία μάλιστα της τουρκικής ακτοφυλακής που καταδιώκει τους Έλληνες ψαράδες, έκανε τον κόμπο να φτάσει στο χτένι και την ανοχή της Αθήνας να τελειώσει.

Με εντολή Νίκου Δένδια η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για το δεύτερο διάβημα της Αθήνας μέσα σε λίγες μέρες μετά την παρενόχληση του ερευνητικού NAUTICAL GEO ανατολικά της Κρήτης από τουρκική φρεγάτα.

 

Τουρκική «τανάλια» στη Λέσβο

Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου βγήκε στο Αιγαίο στο πλαίσιο αεροναυτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας οδεύοντας σε περιοχή που έχει δεσμευτεί με παράνομη NAVTEX μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το MEGA από Έλληνες αλιείς νοτιοδυτικά της Λέσβου καταγράφεται το ένα από τα δύο μέρη της τουρκικής τανάλιας γύρω από το ελληνικό νησί στην κίνηση της αρμάδας προς την καρδιά του Αιγαίου.

Τα μαχητικά της Άγκυρας συνοδεύοντας την αρμάδα, προχώρησαν σε σωρεία παραβιάσεων προκαλώντας την αντίδραση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα σκληρές αερομαχίες.

 

Το μυστήριο της συνάντησης

Η Αθήνα ανοίγει πλέον παράθυρο για πιθανή συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη βάζοντας όμως και πάλι αστερίσκους.

«Αν παρατείνει το πρόγραμμά του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και πιθανόν να απαντηθεί θετικά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Νίκος Δένδιας στην Νέα Υόρκη για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα έχει σειρά σημαντικών επαφών μεταξύ των οποίων την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και τον Ισραηλινό όμολογό του.

Την Δευτέρα πρώτη μέρα του ταξιδιού θα συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο πολιτικός συντάκτης Γιάννης Χρηστάκος, ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει φτάσει κάποιο αίτημα για συνάντηση των δύο ηγετών, με την Αθήνα να υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει συζήτηση για πιθανή συνάντηση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αίτημα.

Όπως συμπλήρωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος ο εκνευρισμός της Τουρκίας «βγήκε» στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά κρατά «ανοιχτή» την πιθανότητα συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.