Βορίδης: 300 ευρώ πρόστιμο την εβδομάδα για κάθε δημόσιο υπάλληλο που αρνείται εμβολιασμό & τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Την επιβολή προστίμων ύψους 300 ευρώ την εβδομάδα σε κάθε ανεμβολίαστο δημόσιο υπάλληλο που αρνείται να κάνει διαγνωστικό τεστ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόστιμο οδηγεί στην αποστέρηση του μισθού.

«Τα στοιχεία και το ποσοστό των εμβολιασμένων δημοσίων υπαλλήλων είναι αρκετά καλύτερα από τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Έχουμε 76% εμβολιασμένων με τις 2 δόσεις ή ανθρώπων που έχουν νοσήσει και 4% που έχει κάνει την πρώτη δόση. Υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί».

Αυτοί οι υπάλληλοι έχουν την υποχρέωση να «προσκομίζουν ένα τεστ την εβδομάδα και έτσι να προσέρχονται στην εργασία τους. Σε περίπτωση που δεν τον πράξουν, υπάρχει ένα διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ».

Το μέτρο αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει «ως κίνητρο για να εμβολιαστούν» όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το πρόστιμο θα παρακρατείτε κατευθείαν από τον μισθό των υπαλλήλων.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι σε ελέγχους που γίνονται υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα, ενώ από την επόμενη Δευτέρα «θα λειτουργεί και το ψηφιακό σύστημα», μέσα από το οποίο θα κατοχυρώνεται το αποτέλεσμα του τεστ.

Αναφορικά με τα σχολεία και το 50+1 των μαθητών που απαιτείται να νοσήσει για να κλείσει ένα τμήμα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «απόφαση ειλημμένη από επιστήμονες και η όποια επανεξέταση θα έχει σχέση με επιστημονικά δεδομένα».