10 χρόνια «Χρούσος» Μεσοτοπου


Τον Αύγουστο του 2021 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου « Ο Χρούσος». Δεκαετή πορεία ανηφορική , ανιδιοτελής με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την ανάδειξη του προστατευόμενου από το Natura 2000 τοπίου του Χρούσου.

Ετσι ήταν ιδιαίτερα τιμητική για εμάς η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Μεσότοπος». Μια συνδιοργάνωση που δικαιώνει τον συνεχή αγώνα μας για την προστασία και ανάδειξη του προστατευόμενου υγρότοπου του Χρούσου.

Το βράδυ της 8ης Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο ανοικτό θεατράκι του Μεσοτόπου ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Μεσότοπος» με συνδιοργανωτές το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και με ομιλητές τους κ.κ Ζούρο Νικόλαο (διευθυντή του Μουσείου  Φ.Ι.Α.Δ.Λ), Ελένη Γαλανού (περιβαλλοντολόγο  Μουσείου Φ.Ι.Α.Δ.Λ), Μηλιορέλη  Καλλιόπη (περιβαλλοντολόγο ειδική σύμβουλο για θέματα περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου), Μπλούκα Δημήτριο (πρόεδρο συλλόγου « Ο Χρούσος» αρχιτέκτονα ). Από τον σύλλογό μας προσκλήθηκαν όλοι οι τοποικοί φορείς του χωριού. Μας τίμησαν δε με την παρουσία τους οι: κ.κ Χριστόφας Π. (αντιπεριφερειάρχης προγραμματισμού βιομηχανίας κι ενέργειας Περιφέρειας Β. Αιγαίου), Καρασάββας Ν. (εντελταμένος της Περιφέρειας σε θέματα περιβάλλοντος), Πίτσα Ε. (δημοτική σύμβουλος Δήμου Δυτικής Λέσβου και πρόεδρος Αγροτ/κού Συν/σμου γυναικών Μεσοτόπου), , ο Ζαγκούλης Β. πρόεδρος του Αγροκτ/κού Συν/σμού Μεσοτόπου, ο Δουδουνής Σ, αντιπρόεδρος αυτού, ο πρόεδρος του συλλόγου «Μαλλιόντα» Πίτσας Α., ο αντιπρόεδρος αυτού Βογιατζής Χ η πρόεδρος του συλλόγου « Η Αναγέννηση» Πλωμαρίτου Γ., μέλη του συλλόγου, φίλοι και κάτοικοι του χωριού.

Με μηνύματα και χαιρετιστήρια ανταποκρίθηκαν και οι βουλευτές του νησιού κ.κ Αθανασίου Χ., Μπουρνούς Γ.και Κομνηνάκα Μ.

Στις 10 Αυγούστου έγινε η 6η εκλογοαπολογιστική συνέλευση στον Χρούσο. Εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ.Σ.. Η αθρόα συμμετοχή των μελών στις αρχαιρεσίες και η εγγραφή νέων μελών ,οπλίζει το νέο Δ.Σ με δύναμη για συνέχιση της δράσης του συλλόγου. Το νέο Δ.Σ αποτελείται από τους : Μπλούκα Δημήτρη (πρόεδρο), Βουδούρη Μαρία (αντιπρόεδρο), Γιαννουκάκου Χριστίνα (β αντιπρόεδρο, υπεύθυνη δημ. σχέσεων και γραφείου τύπου), Βαλελή Δέσποινα (γραμματέα), Βουρνάζου Ελευθερία (β γραμματέα), Βουρνάζου Δήμητρα (ταμία), Καρδαρά Στέλιο (υπεύθυνο δραστηριοτήτων και ηλεκτρονικού τύπου). Τα πρακτικά των εκλογών κατατέθηκαν όπως πάντα στο Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.

Στις  11 Αυγούστου έγινε το αντάμωμα των Χρουσιανών κι άλλων συγχωριανών στη λειτουργία του Αι Γιώργη . Δεν έλειψαν τα κεράσματα εις υγείαν κι εις μνήμην.

Συνεχής είναι η δια ζώσης επικοινωνία και επιστολογραφία του Δ.Σ με τις αρχές και τις υπηρεσίες για τα πάγια θέματα που μας απασχολούν:

 

ασφαλτόστρωση δρόμου Ταβαρίου- Χρούσου

ποιότητα και απώλεια πόσιμου νερού

δημοτικός ηλεκτροφωτισμός

προστασία και ανάδειξη υγρότοπου, μονοπατιών, σηματοδότηση κλπ.

 

Με αισιοδοξία παρά τις γενικές αντίξοες συγκυρίες, συνεχίζουμε.