Από την προστατίτιδα στην προστατεκτομή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τα προβλήματα του προστάτη είναι συχνά κυρίως σε μεγάλους άνδρες. Ο χειρουργός ουρολόγος είναι η κατάλληλη ειδικότητα, η οποία θα σας αποτρέψει από την εμφάνιση περαιτέρω συμπτωμάτων και αν χρειάζεται θα σας χειρουργήσει.

Προστατίτιδα

Το πιο συχνό πρόβλημα του προστάτη είναι η λοίμωξη ή αλλιώς προστατίτιδα, η οποία σε οξεία φάση είναι πλήρως ιάσιμη, με την λήψη αντιβιοτικών. Αν υποτροπιάσει και αυτό συμβαίνει συνεχώς, τότε μιλάμε για χρόνια προστατίτιδα, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς και έχει εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα της πάθησης είναι η δυσουρία, η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, η αιματουρία, η επώδυνη εκσπερμάτιση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 20% όλων των καρκίνων που αναπτύσσονται στους ενήλικες οφείλονται χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες προήλθαν από μολυσματικούς παράγοντες. Ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται περισσότερο στους άνδρες με προστατίτιδα παρά στους άνδρες που δεν έχουν την πάθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η προστατίτιδα οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος του προστάτη & προστατεκτομή

Ο καρκίνος προστάτη εμφανίζεται με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη και αποτελεί μία μεγάλη μάστιγα της εποχής. Στα πρώτα στάδια της νόσου δεν μπορεί ο ασθενής να αντιληφθεί και πολλά για την νόσο, καθώς η γενικότερη κακουχία και η απώλεια βάρους είναι σημεία του πλέον προχωρημένου καρκίνου.

Αν μετά τη διάγνωση ο καρκίνος του προστάτη είναι εντοπισμένος στον αδένα, η ίαση είναι ολοκληρωτική με ριζική προστατεκτομή, όπου ολόκληρος ο προστάτης και οι δυο σπερματοδόχες κύστεις αφαιρούνται. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τα πλέον σύγχρονα μέσα όπως είναι η χρήση ρομπότ (ρομποτική προστατεκτομή).

Dr. Παντελής Κατσίβας

Χειρουργός Ουρολόγος

www.katsivas-urology.gr/