Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στα νησιά του Β. Αιγαίου


Έκτακτη Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την  25.8.2021 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη,  του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου , του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Πανάγου Κουφέλου του Εκτελεστικού  Γραμματέα Απόστολου Αλατζά του Δημάρχου Μυτιλήνης Ευστράτιου Κύτελη,  και όλων των εμπλεκόμενων στην Πολιτική  Προστασία φορέων και Υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, τόνισε ότι: «για τη σύσκεψη είναι ενήμερη η  Κεντρική Διοίκηση και έχει σκοπό την  λεπτομερή εξέταση των αναγκών και ελλείψεων  στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας,  τόσον όσο αφορά στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση πιθανού συμβάντος αν προκύψει, σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο».  

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας που δημιουργεί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και πρόκειται το επόμενο διάστημα  να τεθεί σε λειτουργία.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής  κ. Αθανασίου, στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι: «περί τα τέλη Αυγούστου, το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι η κρίσιμη περίοδος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις Νήσους του Β.Αιγαίου , σύμφωνα με τα στοιχεία του παρελθόντος και ότι είναι σημαντική η λεπτομερής εξέταση του προβλεπόμενου σχεδίου πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς την καταγραφή των ελλείψεων και αδυναμιών ,  με στόχο την μείωση των πιθανών καταστροφών».

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «τα Μέσα που μπορεί να  διαθέτει ένας Δήμος μαζί με υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν δίνουν  πολλές δυνατότητες στους Δήμους, ζητώντας ανάλογες παρεμβάσεις , ενώ ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανώσεων βάσει των αναγκών τους». 

Στη διάρκεια της εποικοδομητικής  Σύσκεψης  έγινε λεπτομερής αναφορά στα Μέσα και το  Ανθρώπινο Δυναμικό που πλαισιώνουν το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που έχουν εκπονήσει και αποδεχθεί οι φορείς,  τόσο    σε επίπεδο Πρόληψης όσο και περίπτωση εκδήλωσης Συμβάντος.

Εξετάσθηκαν  πιθανές ανάγκες σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές των καταστροφικών πυρκαγιών  του καλοκαιριού, αλλά και οι ανάγκες Διαχείρισης των Δασών, Θεσμικών παρεμβάσεων και θέματα συντήρησης  αντιπυρικών υποδομών και ύπαρξης ανάλογων χρηματοδοτικών εργαλείων.  Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη συχνών συσκέψεων με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την επίτευξη υψηλού επιπέδου ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στην  Πολιτική Προστασία Φορέων. 

 

Στην έκτακτη Σύσκεψη όλοι οι συμμετέχοντες ήταν :

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Β. Αιγαίου Παπαϊωάννου Ελευθέριος , ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μυτιλήνης  Φραντζέσκος Μιχαήλ,ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Δημήτριος Τσιπίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Π.Β.Α. Μπόκας Χριστόφορος, ο Διοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Π.Β.Α. Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης Ψυχογιός Χαράλαμπος, ο Διευθυντής Δασών Β.Αιγαίου Ευστράτιος Κράλλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λέσβου Κυπριωτέλλης Παναγιώτης, ο Διοικητής Αστυνομίας Λέσβου Ηλίας Βαζούρας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Β.Α. Δημήτριος Μαλλιαρός, η Χημικός Μηχανικός πιστοποιημένη στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων Ζαφειρίου Ελευθερία, από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης Γιώργος Αλεξίου, από το Κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ ο Στουρνάρας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Μυτιλήνης Αδαμάντιος Ζυγομαλάς και ο Δικηγόρος κ. Νούλας Γεώργιος