Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Ποιοι έχουν προτεραιότητα, πότε χορηγείται (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση της τρίτης "αναμνηστικής" δόσης του εμβολίου.

Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εμβολιαστούν εκ νέου.

Η τρίτη δόση του εμβολίου στοχεύει στην προστασία ατόμων που χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιο.

 

Προτεραιότητα θα δοθεί:

Σε μεταμοσχευμένους

Άτομα με συγγενή ανεπάρκεια

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία

Άτομα σε ανοσοκαταστολή

 

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, ενώ, «υποψήφιοι» για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι πολίτες  που έχουν εμβολιαστεί πριν από 6 με 8 μήνες. Kαι έπειτα ακολουθεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός.

Η 3η δόση θα γίνεται περίπου 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή 20 μέρες από τη δεύτερη δόση.

 

Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ο κίνδυνος διασποράς  του ιού είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με μελέτες της εταιρίας Pfizer παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση στο 99,5% των συμμετεχόντων.

Το Ισραήλ έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για πολίτες πλήρως εμβολιασμένους άνω των 12 ετών.

Ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τονίζουν οι ειδικοί που πλέον μιλούν ξεκάθαρα υπέρ της τρίτης ενισχυτικής δόσης.