Εμβόλιο – Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση και με ποιο εμβόλιο (ΒΙΝΤΕΟ)


Για τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της εκθετικής διασποράς του κοροναϊού στην επικράτεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι, και τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης έναντι της Covid-19 ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στοχεύει πρώτον στη θωράκιση των ατόμων που δεν μπόρεσαν να έχουν κατάλληλη ανοσοαπόκριση. Ο άλλος λόγος είναι να ενισχυθούν τα αντισώματα μετά τη μείωση τους με την πάροδό του χρόνου.

Μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες.

 

Η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο και θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Θα χορηγείται σε όλους όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Θα χορηγείται στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

«Να επαναλάβω ότι η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός όλων» είπε κλείνοντας η κα. Θεοδωρίδου και τόνισε:

 

«Μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου αναμένεται να ανοίξει στις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας.