Κορωνοϊός – Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό ανεμβολίαστων διασωληνωμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνοντας ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν θανάσιμα.

Στα στοιχεία που για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα (30/8) το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι.

Από τους 338 διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοινώθηκαν σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Συγκεκριμένα, οι 309 (ποσοστό 91,42%) δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή έχουν κάνει μόνο μία δόση. Αντίθετα, μόλις 29 άνθρωποι (8,58%) που είναι διασωληνωμένοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

 

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν και οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά, ωστόσο, 9 στους 10 που βρίσκονται σήμερα στη ΜΕΘ και δίνουν μάχη για τη ζωή είτε δεν έχουν κάνει εμβόλιο είτε έχουν κάνει τη μία δόση.

Αίρονται έτσι τα επιχειρήματα όσων αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό ή ότι δεν έχει κανένα νόημα να το κάνουν γιατί και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν.

 

Εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό

Τα στοιχεία αυτά θα δίνονται στη δημοσιότητα προκειμένου να βοηθήσουν στην εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό και για να εμποδίσουν τη διάδοση fake news για το πόσο κινδυνεύουν από βαριά νοσηλεία οι εμβολιασμένοι.

 

Θεοδωρίδου – Το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό παιδιών, εφήβων & διστακτικών

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης αναφερόμενη στην επίδραση της πανδημίας στα σχολεία.

Η εικόνα των κρουσμάτων για τα παιδιά κάτω από 17 ετών είναι ανησυχητική. Σήμερα 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά, γεγονός που ανησυχεί για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Για τον λόγο αυτόν, τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών.

 

Οι λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12 έως 17 ετών συστήνεται για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη θωράκισή του ώστε να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς στο περιβάλλον και στην κοινότητα, για τη μείωση των ευκαιριών δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

Τα εμβόλια mRNA, με τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων με δια ζώσης εκπαίδευσης.

 

Αντιθέτως τα lockdown συνέβαλαν αρνητικά στην κατάσταση των παιδιών.

Σύμφωνα με μελέτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, φάνηκε πως το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και 20% συμπτώματα άγχους.

Οι γονείς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους και να προωθούν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

 

Για την τρίτη δόση του εμβολίου ανέφερε:

Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα.

Εφόσον θα υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, που υπολογίζεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαμε να δούμε τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

Σε ερώτηση για εμβόλιο που θα καλύπτει και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις, ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση, καθώς οι εταιρίες παρασκευής θα χρειαστούν χρόνο για να παράξουν ένα τέτοιο εμβόλιο.