Εκτοξεύθηκαν οι βάσεις στα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου


Τεράστια άνοδο στις βάσεις εισαγωγής σημείωσαν 17 τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου, πλην της Κοινωνιολογίας στη Μυτιλήνη που σημείωσε πτώση.

Σχεδόν όλα τα τμήματα υπερδιπλασίασαν τη βάση εισαγωγής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαθηματικό της Σάμου που από 3.125 μόρια που ήταν η βάση πέρυσι, φέτος σκαρφάλωσε στα 9.708 μόρια.

Η άνοδος των βάσεων είναι απόρροια του νέου συστήματος που εφαρμόστηκε φέτος, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτό όμως επιφέρει και μείωση των φοιτητών που τελικά θα καταφέρουν να πάρουν μια θέση στα περιφερειακά πανεπιστήμια. 

Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου λιγότεροι είναι φέτος οι εισακτέοι και  κάποια τμήματα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και λειτουργικότητας, αφού οι επιτυχόντες είναι ελάχιστοι, κάτι που είχε επισημανθεί πριν την ψήφιση του νέου συστήματος και το ενδεχόμενο συρρίκνωσης περιφερειακών πανεπιστημίων. Η διαδικασία δε των μεταγραφών που «βοηθά» τα κεντρικά μεγάλα πανεπιστήμια θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Το μόνο τμήμα στο οποίο σημειώθηκε πτώση της βάσης είναι η Κοινωνιολογία στη Μυτιλήνη που φέτος είναι 8.865 μόρια από 9.125 που ήταν πέρυσι.

«Θα είναι μια χρονιά που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η συζήτηση για την στρατηγική του πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, η πρυτάνισσα του πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη. 

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου προωθώντας σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα την αριστεία στη διδασκαλία και την έρευνα, θα συνεχίσει να προχωρά επαυξάνοντας το έργο του προωθώντας τις συνεργασίες με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αναπτυξιακά τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες το πανεπιστήμιο εδράζει».

Πηγή: ertnews.gr