ΠΕΚ: Παραβίαση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στο Μουσείο απολιθωμένου δάσους στο Σιγρι


Καταγγελία από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο 

 

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων από τη Διεύθυνση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 02-05 Αυγούστου η Διεύθυνση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επέβαλε στους εργαζόμενους στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου τη συνέχιση των εργασιών μετά τις 12:00 και μέχρι το τέλος του ωραρίου (15:30), τις ώρες που επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, αποτρεπτικές για εξωτερικές εργασίες. Τις ώρες που καλούνταν από το κράτος οι εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 - 16:00).

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του ΠΕΚ έκανε προσπάθειες επικοινωνίας με τους αρμόδιους  όπου έγιναν οι συστάσεις στη Διεύθυνση του Μουσείου για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως επίσης παρεμβάσεις από την Διοίκηση του ΠΕΚ, αλλά και σωματείων που το απαρτίζουν έγιναν σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς.

Η Διεύθυνση αρνήθηκε την παύση των εργασιών και καταπάτησε κατάφωρα κάθε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου σε καιρούς καύσωνα.

Και με το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύεται ότι κάθε εργοδότης μπορεί και αξιοποιεί την όποια δυνατότητα του δίνεται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, ενώ διευκολύνεται και από την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που φανερώνει την υποκρισία του.

Τα ζητήματα της προστασίας και της υγείας μας δεν πρόκειται να τα διεκδικήσει κανένας άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους μαζί με τα ταξικά σωματεία μας.

Για την εργοδοσία η κερδοφορία και η ολοκλήρωση ενός έργου με κάθε κόστος είναι πρωτεύον ζήτημα. Όμως, κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Αν περιμένουμε θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της κολοβής σημερινής νομοθεσίας.

Τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, γενικότερα αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με την εργοδοσία που, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν.

 

Από την πλευρά μας οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρό ότι:

Ø    Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης.

Ø    Η εργατική τάξη δεν χρειάζεται να αποδείξει στους κεφαλαιοκράτες τις ικανότητές της, τις αντοχές και το κουράγιο της.

Ø    Δεν χρειάζεται να κάνουμε το "καλό παιδί" απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο.

Ø    Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κλπ.).

Ø    Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές.

 

Επομένως, απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ταξικών σωματείων, των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα σωματεία τους, να τα μαζικοποιήσουν και να προπαγανδίσουν αυτά τα μέτρα ως στόχους πάλης μέσα στους εργαζόμενους.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα ταξικά σωματεία είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.