Διπλό τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς (ΒΙΝΤΕΟ)


Νέα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και επαναφορά παλαιότερων, όπως η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον Σκάι.   

«Φρένο» στους ανεμβολίαστους βάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο με περιορισμούς σε πολλές δραστηριότητες της οικονομίας, της ψυχαγωγίας, αλλά και της εκπαίδευσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, ενώ φαίνεται πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από το φθινόπωρο.

 

Έτσι, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέα δεδομένα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:

οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να φέρνουν υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα μοριακό ή rapid test με δική τους επιβάρυνση και όχι self test όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, αλλά και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Όσον αφορά τους μαθητές, παραμένει το διπλό self test την εβδομάδα, το οποίο φαίνεται ότι θα το γλιτώνουν οι άνω των 12 ετών που έχει ανοίξει η πλατφόρμα τους και θα έχουν εμβολιαστεί.

 

Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και τη διασκέδαση

Το μέτρο για τους κλειστούς χώρους που ισχύει τώρα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια δεν αλλάζει και με το που «κρυώσει» ο καιρός μέσα θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Το ίδιο θα ισχύει για τα θέατρα και τα σινεμά.

Για τα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο εισόδου με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Στα γήπεδα θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Τέλος, είναι πολύ πιθανό να γίνει πάλι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέρα από τους εσωτερικούς, κάτι το οποίο θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους.

 

Απόφαση - σταθμός για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο του Κιλκίς τον νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, απορρίπτοντας έτσι τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εργαζόμενη σε κοινωφελή επιχείρηση.

Η εργαζόμενη αρνήθηκε να εμβολιαστεί και κινήθηκε δικαστικά, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Τελικά το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εργάζονται άλλα 16 άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί.