-ΣΚΟΠΙΑ- Λέσβος | Τοπική αυτοδιοίκηση: πεπραγμένα στο ήμισυ της θητείας


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

 

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια και τρεις μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων μετά το διαχωρισμό του άλλοτε Δήμου Λέσβου σε Δήμο Μυτιλήνης και στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στον πρώτο (Δήμο Μυτιλήνης) εξελέγη ο κ.Στρατής Κύτελης, που φλέρταρε με την αυτοδύναμια η παράταξή του από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απόλυτη πλειοψηφία, συμπεριλαμβάνοντας πολύ δυνατά ονόματα υποψηφίων μέσα στο ψηφοδέλτιο, τα περισσότερα προερχόμενα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι αυτοί κατάφεραν να φέρουν πολλές ψήφους συνδυάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις συνεργασίες με κοινοτικά ψηφοδέλτια.

Βέβαια το γεγονός, ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι αυτοδιοικητικές εκλογές προηγήθηκαν χρονικά των εθνικών-βουλευτικών εκλογών, επηρέασε και σχεδόν αποπροσανατόλισε το εκλογικό σώμα, κάνοντας τον κόσμο να ψηφίσει σε αυτοδιοικητικές εκλογές με καθαρά κομματικά κριτήρια.

Με άλλα λόγια ο κόσμος στην ανάδειξη τοπικών αρχόντων έδωσε εκλογική προτεραιότητα σε δημοτικές παρατάξεις, που κατέβαιναν στον εκλογικό στίβο υπό τις ευλογίες κάποιου πολιτικού κόμματος.

Αντί λοιπόν να ψηφιστούν πρόσωπα ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης, εκλέχθηκαν αποκλειστικά υποψήφιοι πολιτικών-κομματικών παρατάξεων.

Κι αυτό γιατί, ο κόσμος απογοητευμένος καθώς ήταν από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις προηγηθείσες ημερολογιακά εκλογές, που έτυχε να είναι οι αυτοδιοικητικές, ξεχνώντας βέβαια (και αναμενόμενα), ότι σε 2 μήνες ακολουθούσαν βουλευτικές εκλογές.

Έτσι η ψήφος για Δήμους και Περιφέρειες, ήταν ουσιαστικά μια τιμωρητική ψήφος στην απελθούσα κυβέρνηση.

Γι'αυτό και πανελλαδικά εκλέχθηκαν ως επί το πλείστον "δεξιές" παρατάξεις σε Κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες. Έτσι και στο Δήμο Μυτιλήνης η δημοτική αρχή που εξελέγη, προήλθε κατά βάση από την κομματική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας. Ομοίως και η περιφερειακή αρχή.

Αν και υπό το πρόσχημα του ανεξάρτητου υποψήφιου, η πλειοψηφία των στελεχών είχε φανερά δεξιές καταβολές Αντιθέτως περισσότερο ανεξάρτητη υπήρξε η εκλεγείσα δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τον επικεφαλής κ. Βέρρο Ταξιάρχη

Στο νεοσύστατο Δήμο το εκλογικό σώμα δεν έδειξε να επηρεάζεται από κομματικές φωνές και ψήφισε καθαρά με κριτήριο τον ποιο υποψήφιο θεώρησε καταλληλότερο.

Η παράταξη του κ. Βέρρου με ακριβείς κινήσεις συσπείρωσε δυνάμεις από όλες τις πλευρές εφαρμόζοντας μοντέλο εκλογικής αναμέτρησης αθηναϊκών πρωτοτύπων (όπως π.χ. του Δημάρχου κ. Παχατουρίδη) και κατάφερε μια καθαρή νίκη με νέα πρόσωπα και δυναμικό, που αυτομάτως έδωσε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο αέρα υπεροχής έναντι των αντιπάλων του.

Όμως είναι η κατάλληλη στιγμή στα μισά της αυτοδιοικητικής θητείας να αξιολογήσουμε το έργο των νικητών της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης;

Πολλοί θα πουν, ότι ο ορθός απολογισμός γίνεται πάντα στο τέλος.

Βέβαια τα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία των αιρετών έχουν εξαχθεί και μένει να δούμε τί άλλο μπορούν να πετύχουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους. Αυτό θα είναι και το κριτήριο για όλους.

Το βέβαιο είναι πως, αν και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε με πολλές ελλείψεις ως νεοσύστατος, έχει επιτύχει πολλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και με μεθοδική δουλειά.

Στον αντίποδα στο Δήμο Μυτιλήνης χρειάζεται να γίνουν πολλά, που το μεταναστευτικό πρόβλημα τα καθυστέρησε. Γι'αυτό και η δημοτική αρχή έχει να καλύψει ακόμα αρκετό χαμένο έδαφος.

Παρόλο όμως που είμαστε στα μισά της θητείας των αιρετών, έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για την επόμενη μέρα πολλές και ποικίλες .

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα έχουν αρκετές αλλαγές και μια εξ'αυτών θα είναι, ότι οι υποψήφιοι των κοινοτήτων θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους συμβούλους. Γι' αυτό κι ο συνολικός αριθμός υποψηφίων, που απαιτείται να έχει στις τάξεις της κάθε υποψήφια δημοτική παράταξη θα είναι τριπλάσιος.

Η δε θητεία θα είναι 5ετής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα ευνοεί αρκετά τις υποψήφιες παρατάξεις, που θα συμμετέχουν κάτω από κομματική σημαία, μιας και η εκάστοτε πολιτική δεξαμενή θα προμηθεύσει την παράταξή της με υποψηφίους.

Οι λεγόμενες ανεξάρτητες υποψηφιότητες ξεκινούν με υποτιθέμενο μειονέκτημα.

Μένει να δούμε αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η δυναμική των νέων υποψηφίων.

Η επόμενη μέρα θα έρθει σύντομα, με τις πρώτες συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει φλογερός και συνεχή.

Μένει να δούμε τη δημοτικότητα και το πραχθέν έργο των αιρετών μέχρι τη λήξη της θητείας τους, εκεί όπου όλοι και όλα θα αξιολογηθούν.

Εκεί όπου θα κριθούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Άραγε τότε στόχευαν στο καλό του τόπου? ή στο να αποσπάσουν την πολυπόθητη ψήφο των δημοτών;

Ο καιρός γαρ εγγύς..