Δήμος Δυτικής Λέσβου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα «Είμαστε Νησιώτες»


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων, με περιβαλλοντικό χαρακτήρα «Είμαστε Νησιώτες» της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Νομικού Προσώπου Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Η επαναδραστηριοποίηση των παιδιών ύστερα από ένα μακροχρόνιο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, ήταν καταλυτική για την επιτυχία της δράσης, η οποία επιχείρησε να καταδείξει την αναγκαιότητα της αλληλένδετης σχέσης του αθλητισμού με το περιβάλλον, προκειμένου να εισαχθεί και να αναγνωριστεί σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα απευθύνονταν σε παιδιά 6-12 χρόνων, με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε ημέρα σε διάστημα 2 εβδομάδων, σε κάθε περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος φιλοξενήθηκε στη Σκάλα Καλλονής σε 18 παιδιά και η δεύτερη στη Σκάλα Πολιχνίτου σε 32 παιδιά. Ο σκοπός ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το νερό –δεδομένης και της ανυπαρξίας κολυμβητηρίου τα τελευταία χρόνια στο νησί- να αθληθούν ξανά μετά τον μεγάλο εγκλεισμό της πανδημίας και να αναπτύξουν δεξιότητες στο κολύμπι. Όλα αυτά με την παράλληλη γνωριμία τους με το περιβάλλον και την ατομική μας ευθύνη απέναντι σε αυτό.

Η δράση «Είμαστε Νησιώτες» προσέφερε στα παιδιά βασικές κολυμβητικές δεξιότητες και ασφάλειας στο νερό. Ο εκ των εκπαιδευτών του προγράμματος Στάθης Αβραμίδης, αξιοποιώντας δύο εκπαιδευτικά πακέτα (Διεθνές Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και «Ασφαλής Κολύμβηση για Πρόληψη Τραυματισμών») και υλικό που παραχωρήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που εκπονεί η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος  ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation PCMF, ήταν ο ιθύνων νους του προγράμματος.

Τα παιδιά λόγω διαφορετικής γεωγραφικής κατανομής δεν είχαν κολυμβητικές δεξιότητες και γνώσεις ασφάλειας στο νερό. Από την τρίτη ημέρα όμως κατάφεραν να επιπλέουν και να μη φοβούνται το νερό. Αυτό τα έφερε πιο κοντά στην αθλητική ναυαγοσωστική που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον καθώς μπήκαν στο «ρόλο» και ταυτίστηκαν με τον φίλο τους τον «Τσάρλι».

Σε ότι αφορά τώρα την περιβαλλοντική εκπαίδευση-ενημέρωση, αυτή πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ), από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, Νικόλαο Ζούρο και την ομάδα του, την κα. Ελένη Γαληνού, τον κ. Κωνσταντίνο Πολυπαθέλλη και τον κ. Εστράτιο Σγουρουνιό. Συμμετοχή στην ενημέρωση είχε και ο Πρόεδρος των Αλιέων Παναγιώτης Νανίδης που προσέφερε τις πολύτιμες γνώσεις του για τον φυσικό πλούτο του κόλπου Καλλονής καθώς και για την εργασία αλλά και την ευθύνη των αλιέων απέναντι στο περιβάλλον.

Ακόμη το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία δύο καθηγητών φυσικής Αγωγής, της κας Παπασταύρου Βασιλικής ως προς τη διδασκαλία και οργάνωση, την κας Μακρή Ειρήνης ως προς την επίβλεψη και ενημέρωση και ενός ναυαγοσώστη, αλλά και του κ. Κοντελέ Δημήτριου ο οποίος διασφάλισε το πρόγραμμα με τις ναυαγοσωστικές του γνώσεις προσφέροντας και την εμπειρία της προσομοίωσης στη διάσωση.

Επίσης το πρόγραμμα  υποστηρίχθηκε από την καθημερινή επίβλεψη από την Λιμενική Αρχή της Σκάλας Καλλονής που συνέδραμε μάλιστα με τη παραχώρηση υλικού ως προς τη σηματοδότηση και οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης. Μάλιστα για τον ρόλο του Λιμενικού και την ασφάλεια στο νερό, μίλησαν στα παιδιά  ο Υποπλοίαρχος Τσολάκης Ευστράτιος, αλλά και τα στελέχη κ.κ. Γιανναρέλλης Παναγιώτης,  Χρύσα Τσαντίρα και Χρύσα Λαμπρινού.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού Στρατής Αλεξίου και η Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου, ευχαριστούν θερμά για την στήριξή τους τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, το ΝΠΔΔ Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Πρόεδρο Αφροδίτη Βατή, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξένησαν τη δράση, Βασίλη Μπαγκαλά και Δημήτρη Γιανναρέλλη. Ευχαριστίες απευθύνονται  και στο εστιατόρια «Ακρογιάλι» για την παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση των παιδιών, αλλά και στον Φορέα Τουρισμού της Αγιάσου και προσωπικά στην κα Τούλα Μακρέλλη που εξασφάλισε συμμετοχές παιδιών και από τον Δήμο Μυτιλήνης.

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού Στρατής Αλεξίου δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Για τη Διεύθυνση Αθλητισμού, το πρόγραμμα αυτί ήταν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς για πάνω από 10 χρόνια στο νησί δεν υπήρχαν δωρεάν προγράμματα. Σκοπός ήταν η καλύτερη οργάνωση και η επανεκκίνηση του αθλητισμού μέσω πρωτότυπων πρωτοβουλιών. Η περιβαλλοντική διάσταση της διδασκαλίας, πηγάζει από την σκέψη ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και μέσα από αυτόν γνωρίσαμε καλύτερα τον τόπο μας. Στόχος μας είναι η αναδιοργάνωση του αθλητισμού και επανατοποθέτησή του σε όλα τα χωριά του Δήμου. Ευελπιστούμε στο μέλλον σε περισσότερες συνεργασίες και προγράμματα».