Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοιο μέσα σε ένα μήνα (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι ειδικοί ανησυχούν για αυτό που έρχεται μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή των ταξιδιωτών στις πόλεις τους. Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι, αφού το πολυπόθητο τείχος ανοσίας φαίνεται ότι αυτό θα αργήσει πολύ ακόμα να χτιστεί.

Οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας αποτυπώνουν την πίεση που έχει ήδη αρχίσει να υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μόλις σε ένα μήνα διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Στην Κρήτη, η αύξηση των κρουσμάτων -με τη μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχει στο 80% με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία .

«Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό. «Είμαστε περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες και στο 60% της ισχύος σε Μονάδες ΜΕΘ» σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.

Ωστόσο ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων που ξεπέρασαν τις 4.000 εκτίναξε την αγωνία. Συνολικά εντοπίστηκαν 4.206 νέα κρούσματα, ενώ 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Επίσης, 258 ασθενείς διασωληνώθηκαν, ενώ 218 χρειάστηκαν νοσηλεία.

 

Φοβούνται νέο Μπέργκαμο

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, με δραματικους τόνους σχολιασε πως ο εφιάλτης του Μπέργκαμο, ισως είναι λίγος μπροστά σε αυτό που έρχεται.

«Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid» σημείωσε.

Στις 16 Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 123 και χθες 16 Αυγούστου 250. Ανησυχητικά αυξάνεται και ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. Χθες ήταν 224,ενώ ένα μήνα πριν στις 16 Ιουλίου ανέρχονταν στις 101.

«Είμαστε μακριά από την κορύφωση γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα» δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινη διασκέδαση και στα μέτρα που πρεπει να ληφθουν για να είναι προστατευμένοι και οι εμβολιασμένοι» πρόσθεσε.

 

Σποτ για ασφαλή επιστροφή

Σήμερα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα νέο spot με οδηγίες για ασφαλή επιστροφή όσων είναι ακόμη σε διακοπές.

Η επιστροφή στα αστικά κέντρα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Μάσκα παντού και τεστ προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι όσο το τείχος ανοσίας δεν χτίζεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.