Τίμησαν τον Βενιαμίν τον Λέσβιο στο Μεγαλοχωρι.. παρουσία του Κώστα Μουτζούρη


Στο Μεγαλοχώρι, στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν όπως κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, προς τιμήν του Βενιαμίν του Λέσβιου ,  παραβρέθηκε την 23.8/2021 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος υπήρξε Εθνεγέρτης Φιλικός, Σοφολογιότατος Διδασκάλος του Γένους, Σχολάρχης της Ακαδημίας Κυδωνιών και Βουκουρεστίου, μέλος των δύο πρώτων Επαναστατικών Συνελεύσεων Επιδαύρου και Άστρους και  Προέδρος της Αρμοστείας του Αιγαίου.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευε ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Γεώργιος Σίμος ενώ παρόντες ήταν : ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Δήμου Μυτιλήνης Δημήτριος Βαρβαγιάννης, ο Πρόεδρος  Κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης , ο Πρόεδρος Μεγαλοχωρίου Δημήτρης Μουτζούρης,  ο Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης Μιχάλης Μαμάκος και ο Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου   « Βενιαμίν ο Λέσβιος» Θεολόγος Πατερέλλης.

Ό Περιφερειάρχης, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με  ιδιαίτερη χαρά παραβρίσκομαι σήμερα , στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο γενέθλιο τόπο του Βενιαμίν του Λέσβιου , πρωτεργάτη της  ελευθερίας της Ελλάδας , Διδασκάλου του Γένους και  Επιστήμονα των Μαθηματικών και της Φυσικής.  Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος, που πριν φορέσει το σχήμα του σταυρού στο Άγιον όρος , έφερε ως κοσμικός το όνομα Βασίλειος και ήταν  γιος του Ιωάννη και της Αμύρισσας Γεωργαντά ή Καρρέ,   θα αποτελεί πάντα,  το υψηλό παράδειγμα , έχοντας τιμήσει  τα ιδανικά και το πνεύμα του Ελληνικού Γένους, επάξια ώστε να τοποθετείται στις πρώτες θέσεις  του  Πάνθεον των Ηρώων που υπηρέτησαν τη Φυλή των Ελλήνων.  Η εμβέλεια του έργου και της προσφοράς του εν ζωή, ξεπερνά τα σύνορα του τόπου που γεννήθηκε. Αιωνία η μνήμη του Άξιου τέκνου της Λεσβιακής Ελληνικής Γης.».-