«Ημέρες Μνήμης Μικρασίας» από το «Κιρκινέτσι»


Από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, η Μυτιλήνη «θυμάται, γνωρίζει,, τιμά»

 

Ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» οργανώνει από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως το Σαββάτο 18 Σεπτεμβρίου, σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2021 - 99 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών με το οποίο ξεκινά σειρά δράσεων αφιερωμένων στην «Εκατονταετηρίδα μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού 1922 - 2022», έχει ως εξής:

 

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τη Μικρασία με παραγωγές του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών

 

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Το 1922 και η σημασία του. Γέφυρες προσφυγικής μνήμης από την Ανατολή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας θα πάρουν μέρος κεντρικά στελέχη των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μερα 25.

 

Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου

Συναυλία με μουσικές της Μικρασίας και της προσφυγιάς , με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Βασιλικής Παπαγεωργίου και του συγκροτήματος της.

 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Πλαστήρα στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι (απέναντι από την είσοδο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης). Σύντομη ομιλία για τον Πλαστήρα στο μέτωπο της Μικρασίας.

 

Σαββάτο 18 Σεπτεμβρίου

Ιστορικός περίπατος στη γειτονιά

Από το κάστρο ως το κάτω μέρος της Κουλμπάρας, ιχνηλατώντας τα απομεινάρια της εγκατάστασης των προσφύγων στη γειτονιά μας

Οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες

Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης 9, Παρασκευή 10 και Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του εμβληματικού για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Λέσβο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (οθωμανικό Διοικητήριο έως το 1912 και από το 1922 ορφανοτροφείο για τα παιδιά της Μικρασίας).

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής