Ο Γιώργος Νομικός νέος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου


Ο γιατρός και περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Εμείς για το Αιγαίο» από την Π.Ε. Χίου  Γιώργος Νομικός είναι ο νέος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε  υποχρεωτικά με τη φυσική παρουσία των συμβούλων και όχι με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την ανεξαρτητοποίηση του προηγούμενου αντιπροέδρου Παντελή Μπουρνιά ο οποίος δεν ανήκει πλέον στην παράταξη Καλογήρου.

Στη διαδικασία πρόεδρος ήταν   ο πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος της περιφερειακής αρχής, ο  Παντελής Βρουλής από τη Χίο ενώ συνολικά ήταν παρόντες 21 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Από αυτούς στη διαδικασία των εκλογών συμμετείχαν 20 άτομα. Ο υποψήφιος Γιώργος Νομικός έλαβε 16 θετικές ψήφους από τις παρατάξεις του Κώστα Μουτζούρη, της Χριστιάνας Καλογήρου και του Παναγιώτη Χριστόφα, 1 αρνητική από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο» Νίκο Μανάβη και 3 λευκά από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Εξηγώντας την αρνητική ψήφο του ο Νίκος Μανάβης δήλωσε μεταξύ άλλων πως η παράταξή του, όπως στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου το Σεπτέμβριο του 2019, έτσι και σήμερα επέλεξε να καταψηφίσει θεωρώντας ότι η διαδικασία είναι αντιδημοκρατική. «Θεωρούμε, σημείωσε πως η διαδικασία όπως αυτή θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αποκλείει τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης να εκλέξουν αντιπρόεδρο σε συνεννόηση μεταξύ τους, είναι άκρως αντιδημοκρατική και δεν εκφράζει τη βούληση των πολιτών στην κάλπη. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρου από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και η αντιπροεδρία αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και προνόμιο της μείζονος αντιπολίτευσης».

Στο παρασκήνιο της διαδικασίας, θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ηχηρές απουσίες από πολλούς περιφερειακούς συμβούλους. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν συνολικά μόλις τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Καλογήρου και συγκεκριμένα ο Στρατής Κυρατζής, η Πόπη Πρωτογεράκη και την τελευταία στιγμή εμφανίσθηκε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Στη διαδικασία δεν συμμετείχε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Γιώργος Νομικός λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ηχηρή ήταν και η απουσία του Άρη Χατζηκομνηνού από την παράταξη της Περιφερειακής Αρχής, προσθέτοντας έτσι άλλο ένα δείγμα της δυσαρέσκειας και της ψυχρότητας που υπάρχει μεταξύ του πρώην αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νέα  νομοθεσία εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως εξάλλου και σε όλα τα εκλεγμένα συμβούλια δημοτικά και περιφερειακά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στα μισά ακριβώς της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Πηγή: Στο Νησί