«Σαρώνει» η Δέλτα – Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κρούσματα, ανησυχία για τους διασωληνωμένους (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

«Καμπανάκι» κινδύνου για 5 χιλιάδες κρούσματα μέχρι τα τέλη Αυγούστου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα. Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα ΜEGA». Μάσκα και τρίτη δόση εισηγούνται οι ειδικοί, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για υποχρεωτικό rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά.

Στο «κόκκινο» θα φτάσουν οι πανδημικοί δείκτες έως το τέλος Αυγούστου, καθώς οι κινητικότητα των πολιτών και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό.

Τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν έως και 5000 μολύνσεις στο τέλος του καλοκαιριού. Το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο σε νησιά και τουριστικές περιοχές, όπως τόνισε στο MEGA ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια φαίνονται ήδη στο σύστημα υγείας, καθώς πληθαίνουν οι ασθενείς που χρήζουν μηχανική υποστήριξης. Ενδεικτικό είναι ότι στις 25 Ιουλίου η πληρότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού ήταν στο 30% , τρεις μέρες μετά ξεπέρασε το 35% και την πρώτη Αυγούστου έφτασε το 41,71%.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2156 νέα κρούσματα και 8 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 188 ενώ έγιναν 167 εισαγωγές ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας απεύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Στο μεταξύ ξεκίνησε και στη χώρα μας η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ ταυτόχρονα αδειάζει η κλεψύδρα για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με τους τελευταίους να πρέπει ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους έως τον 15Αύγουστο.

Τον Σεπτέμβρη δεν θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν.

 

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Την διενέργεια ράπιντ τεστ κατά την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά έχουν ζητήσει οι ειδικοί. Αυτό έχει πρακτική δυσκολία, καθώς σε πολλούς προορισμούς δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεστ.

Έτσι, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια σελφ τεστ κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν για τη σημασία διενέργειας των ραπιντ τεστ. Μάλιστα προτείνουν αυτοπεριορισμό επτά ημερών όσων επιστρέφουν από τα νησιά