Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης των υπουργών Γιώργου Αμυρά και Σοφίας Ζαχαράκη στην Λέσβο (PICS)

 

Τη Λέσβο επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη

Κοινή επίσκεψη πραγματοποίησαν στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 23 Ιουλίου, η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, για την προώθηση του οικοτουρισμού και γεωτουρισμού. Ύστερα από πρόσκληση του Καθηγητή κ. Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι δύο Υφυπουργοί καθώς και η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κυρία Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Κώστας Τριάντης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το διάσημο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO καθώς και το σύγχρονο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου εκτίθενται σπάνια ευρήματα και απολιθώματα του Δάσους.

Το Γεωπάρκο της Λέσβου επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, για να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς για τις προοπτικές ανάδειξης τόσο του Γεωπάρκου όσο και των μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρημάτων που ήρθαν πρόσφατα στο φως, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Οι δύο Υφυπουργοί ταξίδεψαν στη Λέσβο, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο του Οργανισμού  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Κώστα Τριάντη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη νομοθέτηση της οικονομικής υποστήριξης των έξι αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και της ανάδειξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για τα Γεωπάρκα Βίκου –Αώου, Λέσβου, Ψηλορείτη, Χελμού- Βουραϊκού, Σητείας, Γρεβενών-Κοζάνης. 

Οι δυο Υφυπουργοί περιηγήθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, με τις εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές και το απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι από τον Διευθυντή του μουσείου, Καθηγητή Νίκο Ζούρο.  

Η επίσκεψη περιελάμβανε, ορνιθοπαρατήρηση στα ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια που έχουν τοποθετηθεί στους υγροτόπους του κόλπου Καλλονής καθώς και επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπου εξετάστηκαν οι ευκαιρίες και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Για την προώθηση του οικοτουρισμού έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και η Υφυπουργός Τουρισμού είχαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη στο Περιφερειακό Μέγαρο, όπου συζήτησαν για τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της  Λέσβου, ενώ έκαναν στάση στο Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου όπου συζήτησαν για θέματα αρμοδιότητάς τους με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατή Γελαγώτη, και τους Αντιδημάρχους Ανδρέα Αξή, Μιχάλη Ρούσση και Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη.

Επισκέφτηκαν, τέλος, το Εμβολιαστικό Κέντρο του Βοστάνειου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος  Αμυράς, δήλωσε: «Η Λέσβος είναι ένα θαυμαστό νησί με μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό και φυσικό πλούτο. Κάθε πέτρα, κάθε βράχος, κάθε απολιθωμένος κορμός έχει και μια συναρπαστική ιστορία να αφηγηθεί. Την προστασία και την ανάδειξη αυτής της μοναδικότητας του φυσικού της τοπίου, εμείς στο ΥΠΕΝ  την ανάγουμε σε πλοηγό  για να δώσουμε ώθηση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στον  γεωτουρισμό, την ορνιθοπαρατήρηση, τον πεζοπορικό και τον ποδηλατικό τουρισμό, καθώς  και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις και με την ενεργό υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων,  χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

 

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε: «Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών μέσω της προώθησης του οικοτουρισμού στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Καθηγητή, Νίκου Ζούρου, μαζί με την Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ το Απολιθωμένο Δάσος, τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και το σύγχρονο Μουσείο όπου εκτίθενται τα σπάνια ευρήματα της περιοχής ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και να εξετάσουμε αναλυτικά με τους τοπικούς φορείς της Μυτιλήνης τη στρατηγική προβολής και προώθησης του ξεχωριστού πλούτου που διαθέτει το νησί. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήδη τρέχουν την ειδική καμπάνια τουριστικής προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τον τίτλο «Greek 4». Η προσπάθεια για την ανάδειξη των αμέτρητων ευκαιριών ποιοτικής ψυχαγωγίας και απόκτησης αυθεντικών εμπειριών συνεχίζεται και συντονίζουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτόν τον σκοπό. Στόχος είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος, όπως η Μυτιλήνη, με σπάνιο και ποικίλο φυσικό κάλλος, πλούσια λαογραφική παράδοση και ιστορία, υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή και γαστρονομική κουλτούρα, να αφήσει οριστικά πίσω της τις εικόνες και εμπειρίες του παρελθόντος που πλήγωσαν και δυσφήμισαν το νησί αλλά και όλους τους Έλληνες και να ανέβει στην θέση που πραγματικά του αρμόζει παγκοσμίως».

 

-ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ. ΑΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στη Λέσβο που λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, αποκόμισαν το τελευταίο διήμερο οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη.

Οι δύο Υφυπουργοί συνοδεύονταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους από την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κα. Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Κώστα Τριάντη.  Σημειώνεται ότι πρόσφατα ανέλαβε ο ΟΦΥΠΕΚΑ τον συντονισμό και την εποπτεία των Γεωπάρκων στην Ελλάδα.

Οι Υφυπουργοί καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

Κατά την ημέρα της επίσκεψή τους στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη ενημερώθηκαν από την Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο νέα εντυπωσιακά ευρήματα κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, επισκέφτηκαν τις ανασκαφικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενημερώθηκαν για τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, που αποτελεί πυρηνα της προστατευόμενης περιοχής όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Πάρκου, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης των ευρημάτων. Περιηγηθήκαν στους χώρους του Πάρκου και θαύμασαν τους γιγάντιους κορμούς των απολιθωμένων δέντρων, μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές που εξασφαλίζουν πρόσβαση στους επισκέπτες.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Μουσείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση του φυσικής κληρονομιάς με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο. Ενημερώθηκαν επίσης για τις δράσεις στήριξης και προβολής των προϊόντων της Λεσβιακής γης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει στους χώρους του το Μουσείο. Οι δύο υφυπουργοί περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου στην Αίθουσα Αιγαίου και την Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων. Γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον επισκέπτη από τα στελέχη του Μουσείου.

Στο χώρο του Μουσείου οι δύο υφυπουργοί γεύτηκαν μοναδικά εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπων, γνώρισαν τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες των Συνεταιρισμών Γυναικών της Λέσβου.

Στη συνέχεια οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού επισκέφτηκαν τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις στην περιοχή Φυλάκιο όπου ολοκληρώνονται τα έργα ανάδειξης ώστε να γίνουν επισκέψιμες και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Ν. Ζούρο για τον προγραμματισμό των εργασιών ώστε οι θέσεις κατά μήκος τους νέου οδικού άξονα να αποτελέσουν ένα νέο υπαίθριο πάρκο επίσκεψης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής όπου περιηγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του. Στο ΚΠΕΝ Καλλονής πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Κουφέλο, στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τοπικούς φορείς.

Οι δύο υφυπουργοί επισκέφτηκαν ακολούθως τους υγροβιότοπους του Κόλπου Καλλονής, που αποτελούν τους σημαντικότερους υγρότοπους του Αιγαίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε δράσεις παρατήρησης των πουλιών και να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις για την ανάπτυξη της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού.

Οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για τις δραστηριότητες του Μουσείου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, των υγροτόπων του κόλπου Καλλονής, και της φυσικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Λέσβου και εξέφρασαν την στήριξή τους στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού.