Συνέντευξη: Ο Χαράλαμπος Αθανασίου μιλάει για όλα και για όλους και κάνει αποκαλύψεις στο LesvosPost


Αποκλειστική και αποκαλυπτική συνέντευξη στον δημοσιογράφο και Δ/ντη του LesvosPost Στέφανου Γεώργιο παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου και Βουλευτής της Ν.Δ. στο Ν. Λέσβου.

Μετα από μεγάλο χρονικό διάστημα που απείχε από τις συνεντεύξεις ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου αποκαλύπτεται στο LesvosPost και μάλιστα δηλώνει στην ερώτηση μας για τις επόμενες εκλογές ότι παραμένει μάχιμος και ετοιμοπόλεμος.

 

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκε σχετικά:

α. Για τα δύο χρόνια από τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές.

β. Για την Πανδημία.

γ. Για τις Τουρκικές προκλήσεις

δ. Για το μεταναστευτικό και την νέα δομή στην Λέσβο στην θέση Βάστρια

ε. Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης

ζ. Για τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η Λέσβος

η. Για το ποτέ θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

θ. Και για το εάν έρχεται ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες μετά την πανδημία

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟY ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κύριε Αθανασίου,

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

ΕΡ1 Ήδη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές. Δύο χρόνια που σας βρήκε να κατέχετε βουλευτική θέση μετά την ψήφο του λαού της Λέσβου αλλά και την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο αυτής της περιόδου;

ΑΠ «Καταρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για τη σημερινή συνέντευξη.

Αποτελεί πολιτικό κλισέ να αναφέρεται πως οι εκάστοτε Κυβερνώντες έρχονται για να ενώσουν και όχι να διχάσουν το λαό. Εντούτοις είναι πλέον σαφές πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε άλλη πυξίδα για τη διακυβέρνηση της χώρας κατά τα τελευταία 2 χρόνια.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να συνταχθεί με το μέτωπο της λογικής και  επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με παρωχημένα ιδεολογικά στεγανά.  Επένδυσε στα έργα και όχι στα λόγια και στην διχαστική ψευδοεπαναστατική ρητορική.  Η Κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και για όλους τους Έλληνες και για αυτό οι βασικές πολιτικές επιλογές της σε ποικίλα ζητήματα όπως η κρίση του Έβρου, η αντιμετώπισης της πανδημίας, η διαχείριση του μεταναστευτικού, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η ενίσχυση της ασφάλειας των Ελλήνων επικροτούνται από ποσοστά των πολιτών πολύ μεγαλύτερα από το εκλογικό ποσοστό της και μάλιστα πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων κομμάτων με τα οποία η ΝΔ δεν έχει ιδεολογική συνάφεια. Πείθει τους Έλληνες πως αντιμετωπίζει ζητήματα που λίμναζαν για πολλά χρόνια. Οι πολίτες βλέπουν σιγά σιγά μέσω της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται πως το κράτος μπορεί να αλλάξει και να σκοπεί πρωτίστως στην εξυπηρέτηση τους. Βλέπουν επενδύσεις και έργα κολλημένα για χρόνια (Ελληνικό, ΒΟΑΚ, Μετρό Θεσσαλονίκης και νέα γραμμή Μετρό Αθήνας) να προχωρούν και να έρχονται οι πρώτες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς (Pfizer, Amazon, Microsoft) που δημιουργούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Λοιδωρείται συχνά η επιμονή μας στην έννοια της αριστείας από την αντιπολίτευση, αλλά οι Έλληνες χαίρονται να  βλέπουν πλέον πως η διεθνής εικόνα της χώρας μας έχει αλλάξει. Από ουραγός η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος σε σειρά ζητημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας αξιολογείται θετικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ την Παγκόσμια Τράπεζα κλπ,  ούτε πως κατέθεσε από του πρώτους σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμειου Ανάκαμψης και έλαβε επαίνους ούτε πως το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού βασίζεται σε Ελληνική Πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή η διπλωματική θέση της χώρας ενισχύεται, χτίζοντας περιφερειακές συμμαχίες και ισχυρές σχέσεις με τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα μας καθιστά σαφές πως  επιθυμεί πάντα την ειρήνη και τη συνεννόηση αλλά εγκαταλείπει φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και ενεργεί δυναμικά όταν προκαλείται.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν πως μια Κυβέρνηση 2 χρόνια μετά την εκλογή της και ενώ η χώρα αντιμετώπισε πρωτόγνωρες προκλήσεις (κρίση του Έβρου, πανδημία, έξαρση του μεταναστευτικού) είναι σήμερα πιο δημοφιλής από όταν εξελέγη. Αυτό όμως δεν θα γίνει αφορμή για χαλάρωση ή υπεροψία. Με ταπεινότητα, αφοσίωση και ακόμα σκληρότερη δουλειά στο τέλος της θητείας της αυτή η Κυβέρνηση θα έχει αλλάξει ριζικά τη χώρα.»

ΕΡ2 Κύριε Αθανασίου ο κορωνοϊός ανέτρεψε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Πως βλέπετε το επόμενο διάστημα;

ΑΠ «Πράγματι, η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος βρισκόμαστε σε μία μάχη επιβίωσης εδώ και 18 μήνες περίπου. Και είναι αλήθεια ότι οι αντοχές όλων μας, μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμού και φόβου, μάς έχει οδηγήσει όλους στα όριά μας. Έχουμε φτάσει όμως σε μία κρίσιμη καμπή. Στον εμβολιασμό και στην προσπάθεια να επιτύχουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και όλα τα κράτη, την περίφημη ανοσία. Και αυτό είναι το στοίχημα που και η χώρα μας, η Κυβέρνησή μας, καλείται να αντιμετωπίσει.

Ο συνολικός σχεδιασμός των εμβολιασμών, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δηλαδή, αλλά και ο ρυθμός που αυτός επιτυγχάνεται, αναμφισβήτητα  αποτελούν επιτυχία της Κυβέρνησής μας. Ήδη μέχρι και σήμερα, ο μέσος όρος των εμβολιασμένων με μία δόση στα νησιά ανέρχεται στο 54% και των πλήρως εμβολιασμένων στο 45%.

Και αυτό το πετύχαμε παρόλα τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στον αγώνα αυτόν που διανύουμε για τον επιτυχή εμβολιασμό του συνολικού πληθυσμού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω για τους αναγνώστες σας το εξής: όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Όλα τα εμβόλια έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς, και συνιστώ σε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και τον άκρατο λαϊκισμό και να εμβολιαστούν. Οι τυμβωρύχοι δεν έχουν θέση στην Ελλάδα που ονειρεύεται η Κυβέρνησή μας.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ενόψει και των μεταλλάξεων του ιού που έχουν παρουσιαστεί ή θα παρουσιαστούν στο μέλλον, αυτοί που κινδυνεύουν δεν είναι οι εμβολιασμένοι αλλά οι ανεμβολίαστοι. Αυτή την πεποίθηση πρέπει να την ενστερνιστούμε όλοι μας (εκκλησία, Αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ) προκειμένου να τελειώσουμε μία και καλή με αυτήν την τρομερή πανδημία.»

 

ΕΡ3 Οι Τουρκικές προκλήσεις καθημερινά κλιμακώνονται. Ποια είναι η άποψή σας, για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν; Πως κρίνετε τα αποτελέσματα του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής;

ΑΠ «Ο κ. Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται υπό έντονο καθεστώς αμφισβήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ και στον εξωτερικό τομέα έχει πλέον απομονωθεί και αναζητά συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η ακύρωση της προμήθειας των F35 με το ψήφισμα της Αμερικανικής Γερουσίας, η αμφισβήτηση του Τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ, η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το sofagate και η συνολική δυσαρέσκεια της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, σε ένα ολοένα αυξανόμενα περιβάλλον δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας απέναντι στο πρόσωπο του Ερντογάν, αναμφίβολα τον έχουν τοποθετήσει σε μία μέγγενη όπου τα περιθώρια επιλογών του είναι πολύ στενά.

Με τη σώφρονα και ψύχραιμη πολιτική της Κυβέρνησης μας αναδείχθηκαν τα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τα ακανθώδη ζητήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων αλλά και ταυτόχρονα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής μας σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας καθώς και το μεταναστευτικό. Και πιστεύω ακράδαντα ότι σύντομα θα δρέψουμε τους καρπούς αυτών των προσπαθειών μας.

Ήδη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις της Ελλάδας, κυρίως επειδή ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό, αλλά και αναστρέψιμο σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά της.  Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό και, δεύτερον, να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επίσης, σχετικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και κατέστη σαφές πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο θα έχει επιπτώσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.»

ΕΡ4 Μιας και αναφερθήκατε στο μεταναστευτικό. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα η θέση που έχει επιλεγεί να κατασκευαστεί η νέα δομή στην Λέσβο είναι η Βάστρια. Μπορείτε να μας οριοθετήσετε την νέα δομή; Πόση τελικά θα είναι η χωρητικότητα, γιατί ακούγονται πολλά από 1000 έως 5000 άτομα.

ΑΠ «Θα ήθελα να είμαι σαφής και ξεκάθαρος απέναντί σας. Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία κλειστών Κέντρων Υποδοχής, Καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών, όπου, τηρουμένου του γεωγραφικού περιορισμού, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα ταυτοποιούνται και θα καταγράφονται. Η παραμονή τους εκεί θα είναι για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες εντός του διαστήματος αυτού, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν και ως προαναχωρησιακά κέντρα με το πέρας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Τα Κέντρα αυτά, επομένως, θα ικανοποιούν τις απολύτως απαραίτητες διεθνείς και ευρωπαϊκές νόρμες και κανόνες που προβλέπονται από την ενωσιακή νομοθεσία και ειδικά τη Σύμβαση της Γενεύης και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν αφορμή για να αποτελέσουν αποθήκες ψυχών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μυτιλήνη, όπως άλλωστε και για τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου, τα οποία υφίστανται τα τελευταία έξι (6) χρόνια τα πάνδεινα από το μεταναστευτικό. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ως Αντιπολίτευση και το εφαρμόζουμε πλέον ως Κυβέρνηση. Και από τους στόχους μας αυτούς δεν θα παρεκκλίνουμε.»

 

ΕΡ5 Κύριε Αθανασίου για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης ακούγονται και ακούστηκαν πολλά. Πολιτικοί και όχι μόνο παράγοντες μιλάνε για γκρίζες ζώνες στα νησιά που έχουν μετανάστες και πρόσφυγες.  Τι ισχύει τελικά και τι όχι για το νέο σύμφωνο;

ΑΠ «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής και απόλυτος: Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν γκρίζες ζώνες στα νησιά μας και η Διοίκηση των ΚΥΤ θα ασκείται αποκλειστικά από την Ελληνική Πολιτεία.»

ΕΡ6 Κύριε Αθανασίου,. τι προοπτικές θεωρείτε πως υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η Λέσβος; Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και ποια σχεδιάζονται για το νησί μας στο μέλλον;

ΑΠ «Η οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου δεν ήταν η αναμενόμενη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Θα έλεγα ότι η Λέσβος ήταν παραμελημένη. Έτσι, έθεσα στόχο την ανάπτυξη του νησιού μας.

Στην πρώτη Κυβέρνηση της Ν.Δ. (Σαμαράς Πρωθυπουργός), χρηματοδοτείται οδική αρτηρία Καλλονής Σιγρίου, ρυθμίζονται οι νομικές εμπλοκές για το λιμάνι Σιγρίου, δημιουργούνται δύο (2) νέες πτέρυγες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 4.500 τ.μ. και ανακαινίζεται εκ βάθρων το παλιό κτήριο. Δημιουργούμε πύλη εισόδου shengen στην Πέτρα, ανακαινίζεται το γήπεδο Νταρλάς, το δημοτικό θέατρο Καλλονής και πλήθος μικρότερων έργων.  Σήμερα (με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη), διανοίγεται η οδική αρτηρία από τη διακλάδωση Καλλονής- Αγίας Παρασκευής προς Πέτρα- Μόλυβο, αποφασίζεται η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά, ιδρύεται τυροκομική- γαλακτοκομική Σχολή στο νησί μα, ιδρύεται αυτοτελές τμήμα ΕΛΓΑ στη Μυτιλήνη, Μουσικό Σχολείο και νυχτερινό ΕΠΑΛ στην Καλλονή, αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την ευλογιά, ιδρύεται νέα πύλη εισόδου Shengen στο Πλωμάρι, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το μεταναστευτικό που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακατασκευή πλακοσκεπούς οχετού Λαγκάδας Μυτιλήνης, ο βιολογικός και τα δίκτυα της νότιας πόλης της Μυτιλήνης κλπ κλπ.»

 

ΕΡ7 Ακούγονται πολλά για τις εκλογές. Κάποιοι πολιτικοί παράγοντες της Αντιπολίτευσης βάζουν ως χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρώσει την 4αετία. Εσείς τι πιστεύετε; Πρέπει η ΝΔ να πάει σε ξαφνικές εκλογές η να ολοκληρώσει την 4αετία; Να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠ «Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάνετε αυτήν την ερώτηση. Η απάντηση ήδη έχει δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνησή μας δεν υιοθετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και θα προσπαθήσει να μεταβάλλει παλαιοκομματικές πρακτικές και ψηφοθηρικές πολιτικές. Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και θα πρωταγωνιστήσει ξανά στην Νέα Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες ιδεολογίες και αναχρονιστικές συμπεριφορές.»

ΕΡ8 Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ο κος Αθανασίου θα δηλώσει και πάλι παρών;

ΑΠ «Αυτή τη στιγμή με απασχολεί όπως και όλους μας η μάχη κατά της πανδημίας και αυτός είναι τώρα ο πρωταρχικός  στόχος. Εγώ πάντως είμαι και παραμένω μάχιμος και ετοιμοπόλεμος. Εξάλλου, τα όνειρά μου για τα νησιά μας δεν ολοκληρώθηκαν και έχω πολλά ακόμα να κάνω.»

ΕΡ9 Κύριε Αθανασίου πριν κλείσουμε αυτήν την συνέντευξη, θέλουμε να μας πείτε αν είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας; Θεωρείτε πως έρχεται ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες μετά την πανδημία;

ΑΠ «Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ασχέτως του τι πιστεύει ο καθένας μας, ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης της S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από BB- σε ΒΒ+, δηλαδή από «σταθερό» σε «θετικό». Επειδή μάλιστα δίνει θετική πρόβλεψη στην αξιολόγηση, αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων.  Η αισιοδοξία αυτή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε δύο άξονες:

Πρώτον, μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, όπου πρόκειται να διανεμηθούν σχεδόν 40 δισ. ευρώ (22,7% του ΑΕΠ του 2019) στις ελληνικές αρχές κατά την περίοδο 2021-2027. Και

Δεύτερον, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ (18,2% του ΑΕΠ του 2019), εκ των οποίων τα 19,4 δισ. ευρώ (11,0% του ΑΕΠ του 2019) θα είναι σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 12,6 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

Εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικές κινήσεις, ιδίως για την αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κενού, που είναι αποτέλεσμα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που απαιτείται από την Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα μας ήταν η τρίτη χώρα, μετά από την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου εγκρίθηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17 Ιουνίου.

Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με βασικούς πυλώνες τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό, τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Και αυτός ο μετασχηματισμός θα αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

Αυτήν ήταν και είναι η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε, σε αυτούς τους ρυθμούς και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προέκυψαν από την πανδημία εποικοδομητικά, προκειμένου να αναταχθεί και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.»