Σαρηγιάννης: Δεν αποκλείω νέο lockdown, λόγω της πίεσης στο σύστημα υγείας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV


Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τους κινδύνους της μετάλλαξης «Δέλτα» και τις προβλέψεις για τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης “Δέλτα” ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης».

«Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Για την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

«Η αλήθεια είναι ότι η διασπορά στην κοινότητα υπάρχει, είτε κάνουμε τεστ, είτε όχι» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγάννης για το γεγονός ότι τα κρούσματα εμφανίζονται αυξημένα λόγω των περισσότερων τεστ που γίνονται αναγκαστικά λόγω των μετακινήσεων.

Σχολιάζοντας το σενάριο να φτάσουν τα κρούσματα τις 18.000 ημερησίως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. «Ο ιός που μεταδίδεται πολύ γρήγορα θα βρει πολλούς διαθέσιμους ξενιστές» πρόσθεσε.

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση, ενώ υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών -όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί- θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.