Έρχεται η DIGEA- Πρόβλημα με τις Λευκές περιοχές στον δήμο δυτικής Λέσβου


Με το πρόβλημα της… μη μετάβασης στη δεύτερη ψηφιακή ευρυεκπομπή εκατοντάδων νοικοκυριών στα χωριά του Δήμου να εξακολουθεί να υφίσταται και τις ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα να μην αποδίδουν καθοριστικά, η δημοτική αρχή πήρε εδώ και λίγο καιρό επάνω της την πρωτοβουλία να γίνουν όλες οι διαδικασίες που δεν έγιναν εδώ και χρόνια, ερχόμενη απευθείας σε επαφή με την Digea για να επιστρέψει το τηλεοπτικό σήμα σε δεκάδες χωριά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι πολλών κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου είχαν διαπιστώσει από τις 6/11/2020 που ξεκίνησε από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (ΕΡΤ, Digea) η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, (σ.σ. όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία), ότι εξακολουθούσαν περιοχές όπως η

Εφταλού, η Κάπη, η  Κλειού, η Πτερούντα, τα Χίδυρα, η Συκαμιά, ο Βαφειός, ο Λεπέτυμνος, η Άργενος, η Άγρα, η Πέτρα, το Σκαλοχώρι, η Φίλια, κάποιες περιοχές του Πολιχνίτου, η Ανεμώτια (και άλλες) να μην έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.  Την ίδια περίοδο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρενέβη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στον Υπουργό κ. Πιερρακάκη. Ωστόσο το πρόβλημα απεδείχθη πολύ πιο περίπλοκο τεχνικά απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, αναγκάζοντας την δημοτική αρχή να έλθει σε επαφή απευθείας με την Digea και ειδικότερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Νίκο Μαστοράκη.

Βάσει των τελευταίων επαφών του Δημάρχου με τον κ. Μαστοράκη και με τη συνεργασία των προέδρων των χωριών που αναφέρονται ως «λευκές περιοχές», συμφωνήθηκε μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες να βρεθεί στη Λέσβο ειδικό συνεργείο της Digea προκειμένου να εκτιμηθεί το τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να διευθετηθεί αποφασιστικά το ζήτημα.

«Το πρόβλημα αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και πλέον βρισκόμαστε απευθείας σε συνεργασία με την Digea προκειμένου να εξετάσουμε τις επόμενες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εξασφαλίσαμε την αυτοψία ειδικού συνεργείου από την Digea που θα διαπιστώσει το εάν απαιτείται ενδεχομένως ακόμα και η εγκατάσταση νέων σύγχρονων υποδομών προκειμένου να λειτουργεί κανονικά η ψηφιακή ευρυεκπομπή στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο. Εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, η Digea θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσουμε στα δέοντα. Εύχομαι και πιστεύω πολύ σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.