ΟΑΣ Λέσβου: «Φιέστα με γενικόλογα η επίσκεψη Λυκουρέντζου στην Λέσβο»


Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για την πρόσφατη επίσκεψη του πρόεδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου στην Λέσβο

Σε φιέστα με γενικόλογα,  ευχαριστίες και χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση εξελίχθηκε η σύσκεψη που οργάνωσε η περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζο,  με φορείς του αγροτικού κλάδου και ελαιοπαραγωγούς.  Στη συζήτηση οι φορείς και μεμονωμένοι  παραγωγοί εξέφρασαν  τις  αγωνίες και τους φόβους τους για το μέλλον του Λεσβιακού ελαιώνα, αφού βλέπουν τα τελευταία χρόνια να χάνεται η σοδειά τους, κατά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Για το νησί μας η ελαιοκαλλιέργεια λόγω και της μορφολογίας του εδάφους είναι μονόδρομος. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιολάδου μοναδικά. Αποτελεί εθνικό προϊόν, βασικό είδος διατροφής και χρήζει άμεσης προστασίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η λειτουργία τοπικού γραφείου του ΕΛΓΑ στο νησί μας,  χωρίς την άμεση στελέχωση του με μόνιμους γεωπόνους που θα μπορούν να κάνουν γρήγορα αυτοψία και καταγραφή των ζημιών δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένα ακόμα γραφείο που θα λειτουργεί παράλληλα με τους ήδη υπάρχοντες ανταποκριτές του ΕΛΓΑ  χωρίς έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, μόνο την γραφειοκρατία ενισχύει και στην ουσία συμβάλλει στο επικοινωνιακό και προεκλογικό προφίλ που θέλει να στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.     

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απαιτεί σήμερα  απ’ το ΥΠΑΑΤ να  αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την έρευνα και μελέτη των αιτιών που συμβάλλουν στην αστοχία,  ή καταστροφή της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων για να βγουν γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε μέτρα πρόληψης ή και θεραπεία του προβλήματος.

Απαιτούμε την άμεση καταγραφή των ζημιών,  όποτε συμβαίνουν και την γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που ισχύει εδώ και δεκαετίες,  γιατί έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες.  Να αποζημιώνει γρήγορα στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και κεφάλαιο, φυτικό ή ζωικό, από οποιεσδήποτε φυσικές καταστροφές και αίτια. Θέλουμε τον ΕΛΓΑ κρατικό με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτών στην ασφαλιστική κάλυψη.  Τέλος απαιτούμε την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μας για την φετινή χρονιά λόγω καταστροφής του καρπού και επειδή είναι η τρίτη χρονιά που θα μείνουν χωρίς εισόδημα με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.