Κορωνοϊός: Ασφαλές το εμβόλιο για τις εγκύους λένε οι ειδικοί – Έκκληση για τον εμβολιασμό τους (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV


Το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων απασχόλησε την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας μετά τις πληροφορίες πως κάποιοι γιατροί παραπληροφορούν έγκυες και γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά υποδεικνύοντάς τους να μην εμβολιαστούν, με τους αρμόδιους να ξεκαθαρίζουν πως είναι απολύτως ασφαλές να γίνουν τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Πέντε νέες γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένες σε νοσοκομεία της χώρας. Οι τρεις από αυτές είναι έγκυες. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά στις γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιαστούν σε όποιο τρίμηνο κύησης και αν βρίσκονται.

«Θα έλεγα ότι υπήρχε μια αντίσταση και ίσως και από τους κλάδους των γυναικολόγων έχουν ένα δισταγμό που μεταφέρεται στις εγκύους».

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Λάμπρος Γιαννίκος, με θητεία 40 χρόνων, είναι ξεκάθαρος.

«Το συστήνουμε και οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε όλα τα τρίμηνα».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα mRNA εμβόλια σε εγκύους, δηλαδή Pfizer και Moderna, τα οποία προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υπενθύμισε ότι εάν μία γυναίκα νοσήσει ενώ είναι έγκυος «έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της σε σύγκριση με αν δεν ήταν έγκυος».

«Εντελώς ψεύτικη η παλιά παραπληροφόρηση ότι το εμβόλιο επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι λάθος. Ίσα ίσα προστατεύει τη γυναίκα που θα κυοφορήσει και το παιδί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, ανέφερε πως χάριν του εμβολιασμού έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

«Άμα δείτε τα γραφήματα πόσο έχει αυξηθεί απότομα ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία σχέση το πώς αυξάνονται οι νοσηλείες και μάλιστα οι νοσηλείες που οδηγούνε σε ΜΕΘ που εκεί είναι ακόμη μικρότερες οι επιπτώσεις. Αυτό δείχνει τον πολύ σημαντικό ρόλο του εμβολιασμού.

Το περασμένο Σάββατο μια νέα ανεμβολίαστη μητέρα, μόλις 30 ετών, έσβησε στο Θριάσιο νοσοκομείο. Σοκαρισμένοι ακόμη και οι γιατροί που την ανέλαβαν, είδαν τη νεαρή μητέρα που εισήχθη με υψηλότατο πυρετό, να σβήνει, αφού η κατάστασή της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.