Στην Λέσβο μέρος των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για τα Μοσχονήσια με άξονα βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη


Την επίσκεψη ενός κινηματογραφικού συνεργείου δέχτηκε την Τετάρτη το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής. Το συνεργείο γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τα Μοσχονήσια βασισμένο στο βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία». Το βραβευμένο βιβλίο μιλάει για την τραγωδία του μικρασιατικού  ελληνισμού μέσα  από την ιστορία μιας Μοσχονησιώτικης οικογένειας.

Η κ. Βασιλική Ράλλη διάγει το 98ο έτος της ηλικίας της και ήταν μια από τις γυναίκες της Θερμής, που έβλεπαν σε  ενύπνια τον Άγιο Ραφαήλ να τους υποδεικνύει τον  τάφο του. Ο τάφος του βρέθηκε στο κτήμα τους, όπου σήμερα είναι χτισμένο και το μοναστήρι του Αγίου.

Η κ. Βασιλική γεννήθηκε στη Θερμή λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατάγεται από τα Μοσχονήσια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Μαραγκός, έμεινε αιχμάλωτος στους Τούρκους, ενώ η μητέρα της ήλθε  στη Λέσβο, διαφεύγοντας τη σφαγή τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.

Μετά το Δημοτικό της Θερμής  απεφοίτησε από το Ανώτερο Παρθεναγωγείο και τη Γαλλική Σχολή της Μυτιλήνης. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα εξής βιβλία: «Καρυές, ο λόφος των Αγίων», «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία», «Πηνελόπη», «Το Προσφυγόπουλο» και την ποιητική συλλογή «Ψυχής αντίλαλοι».

Τα γυρίσματα

Το συνεργείο έκανε γυρίσματα στο σχολείο μας, όπου φοίτησε η κ. Βασιλική την περίοδο 1930-1936. Τράβηξε παλιές φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η ίδια  καθώς και μια τεράστια πιπεριά (δέντρο), που έχει φυτέψει πίσω από το Ηρώο πεσόντων.  Εκτός από τη Θερμή έγιναν γυρίσματα και στην Παναγιούδα, τα Πάμφιλα και τις Νέες Κυδωνίες.

Πριν δύο χρόνια 3 μαθητές μας (Άγγελος Βαξεβάνης, Π. Μιχαλέλλης, Γ.Ψαθά)  κατέγραψαν τις αναμνήσεις της δυο 2ωρες συνεντεύξεις Μας είπε πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το σχολείο, τη Θερμή και την ιστορία της και μας απήγγειλε από στήθους Γάλλους ποιητές .